Ukrajnai háború - Olaf Scholz: szükség van egy erős európai pillérre a NATO-n belül

Orosz-ukrán háború, 2024.04.24

(MTI/dpa) - A NATO európai pillérének megfelelő elrettentő erővel kell rendelkeznie, hiszen az ukrajnai háború is rávilágított arra, hogy az európai biztonsági architektúra veszélybe került - vélekedett Olaf Scholz német kancellár Rishi Sunak brit miniszterelnökkel Berlinben tartott találkozóján.

"Számunkra itt, Európában ez azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a NATO európai pillérét" - hangsúlyozta Scholz, hozzátéve, hogy Európa elrettentési képességének és védelmének mindig hitelesnek kell lennie.

A német kancellár egyben megjegyezte, hogy Berlin és London Ukrajna legnagyobb támogatói Európában. Mindemellett biztató és szükséges jelzésnek nevezte azt, hogy az amerikai kongresszus megszavazta a további támogatást Ukrajnának.

Scholz úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elszámította magát, amikor feltételezte, hogy az európai országok, az Egyesült Államok és más partnerek egy ponton majd magára hagyják a kijevi vezetést.

"Nem fogjuk ezt tenni" - jelentette ki Scholz. "Biztonság nélkül minden veszélybe kerül" - fogalmazott. "Németország és Nagy-Britannia Ukrajna oldalán áll" - hangoztatta.

A szociáldemokrata politikus ugyanakkor leszögezte, hogy továbbra sem hajlandók nagy hatótávolságú Taurus rakétákat szállítani Kijevnek, még akkor sem, ha az Egyesült Államok 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS műveleti-harcászati rakétákat szállít. Mindemellett utalt Németország hozzájárulására, ami a tüzérségi és légvédelmi eszközöket illeti.

Sunak nagyra méltatta Berlin e téren tett erőfeszítéseit. "Nem szabad elsiklani azon tény felett, hogy Németország Nagy-Britannia mellett Ukrajna egyik legfontosabb támogatója" - tette hozzá.

Brit közlések szerint a két kormányfő a szorosabb védelmi együttműködés mellett energetikai témákat és a szervezett bűnözés elleni fellépés kérdéseit is megvitatta, így egyebek között "zöld hidrogén" németországi importjáról is szót ejtettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!