Ukrajnai háború - Orosz katonai beszámoló szerint helikopteres ukrán támadást vertek vissza a határ mentén

Orosz-ukrán háború, 2024.03.15

Meghiúsítottak az orosz fegyveres erők csütörtök délután egy fegyveres betörési kísérletet, amelynek során az ukrán különleges műveleti erők katonái és külföldi "zsoldosok" helikopterrel közelítették meg a határt - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint két Mi-8-as helikopter csütörtökön, közép-európai idő szerint körülbelül 14 óra 30 perckor, a terepviszonyokat kihasználva mintegy egy kilométerre közelítette meg az orosz államhatárt, ahol egy mintegy 30 fős, ukrán kommandósokból és külföldi "zsoldosokból" álló diverzánscsoportot tett talajra. A fegyveresek rejtve elérték a határ menti Kozinka falut, és annak szélén több házba is behatoltak.

A Moszkvában kiadott beszámoló szerint az orosz hadsereg és a határőrizet megállította a diverzánsokat, amikor megpróbáltak a település belsejébe behatolni. A fegyveresekre a tüzérség, harci gépek és irányított légibombák csapásait irányították, az erősítés érkezésének megakadályozása érdekében távaknásították a terepet.

Jelentős veszteségeket elszenvedve a fegyveresek visszavonultak. Egy csoportjuk megpróbált megtartani egy házat közvetlenül a határ mellett, de sikertelenül. A diverzánsok maradékai ukrán területen aknamezőre jutottak, az evakuálásukra érkező csoportot pedig Tornado sorozatvetőből lőtték.

Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán fél vesztesége csütörtökön meghaladta itt az 50 főt. A minisztérium bejelentette, hogy az orosz hadsereg és határőrizet az elmúlt három nap folyamán meghiúsított minden, Belgorod és Kurszk megye területére irányuló ukrán betörési kísérletet.

Az ukrán fél összesített vesztesége ezek során meghaladta az 1500-at. Az orosz erők emellett 18 harckocsit és 23 páncélozott harcjárművet semmisítettek meg a moszkvai közlés szerint.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken közölte, hogy őrizetbe vett egy moszkvai lakost, aki az ukrán különleges szolgálatok és az Oroszország Szabadsága Légió elnevezésű szervezet megbízásából drónokat röptetett az orosz védelmi minisztérium létesítményeinek közelében, hogy zavarja a légvédelmi rendszert. A férfi, aki ellen hazaárulás címén indult büntetőeljárás, elismerte bűnösségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!