Ukrajnai háború - Orosz miniszter: az ukrán fél szándékosan támad egészségügyi intézményeket

Orosz-ukrán háború, 2023.12.18

Szándékosan vesz célba az ukrán hadsereg egészségügyi létesítményeket az Ukrajnától elcsatolt "új régiókban" - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter hétfőn annak a bizottságnak az ülésén, amelyet a moszkvai parlamenti felsőház a Kijev által fiatalkorúak ellen elkövetett bűncselekmények kivizsgálására állított fel.

Elmondta, hogy az ukrán fél ezeket a létesítményeket ismételt támadásnak veti alá. A tárcavezető egyebek között elmondta, hogy 2014-óta a donyecki régióban harci cselekmények következtében 663 gyerek szenvedett különböző fokozatú sebesülést, 214 pedig életét veszette.

A luhanszki régióban a megsebesült gyerekek száma ugyanebben az időszakban 248, a halottaké 57 volt. A miniszter szerint Herszon megyében tavaly óta 35 gyerek sebesült és hat halt meg, Zaporizzsja megyében pedig 10 a sebesültek száma.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentése szerint az elmúlt nap folyamán öt frontszakaszon 26 ukrán rohamot vertek vissza az orosz erők, a harcokban mintegy 640 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A tárca szerint tíz támadást Kupjanszk térségében, kilencet pedig Donyecknél kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb veszteséget, mintegy 220 főt, a Liman környéki harcokban szenvedte el.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy vezetési- és megfigyelőpontot, két harckocsit - az egyikük egy német Leopard-2-es volt -, nyolc gyalogsági harcjárművet - köztük egy amerikai Bradley-t -, öt páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin, egy lengyel Krab és egy szlovák Zuzana-2 önjáró tarackot, valamint 25 drónt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy őrizetbe vett egy férfit, aki ukrán utasításra terrortámadást készített elő egy hadiipari vállalat vezetője ellen Izsevszkben. A gyanúsított egy házilag előállított robbanószerkezetet szándékozott működésbe hozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!