Ukrajnai háború - Orosz szervezet: eddig 1 milliárd dollárt fordítottak az Oroszország elleni információs háborúra

Orosz-ukrán háború, 2022.04.13

Az Oroszország ellen az általa kirobbantott ukrajnai háború kezdete óta folytatott információs kampány költségei meghaladhatják az 1 milliárd dollárt, a napi költségek pedig elérhetik a 21-24 millió dollárt - jelentette ki Jekatyerina Mizulina, a Kremlhez közeli Oroszországi Közösségi Kamara tagja, a Biztonságos Internet Liga szervezet igazgatója újságíróknak szerdán Moszkvában.

Mizulina szerint a közösségi hálózatokban a liga szakértői 5,4 millió, a háborúra vonatkozó hamis üzenetet fedeztek fel, a bucsai "provokációval" - ukrán civil lakosok meggyilkolásával - kapcsolatos hamis hírek terjesztésére pedig ezidáig 46 millió dollárt fordítottak. A tájékoztatás értelmében a szervezet megfigyelése 41 orosz és külföldi médium publikációira terjed ki.

A liga vezetője azt mondta, hogy az általa idézett szakértők szerint a YouTube-on és a Google AdSense platformján napi 5 millió dollárt fordítanak hamis és félretájékoztató hirdetések megvásárlására, a Twitteren pedig további 2 milliót. Mizulina azt állította meg, hogy egyedül a keresőmotorok eredményeinek manipulálásra 700 ezer dollár megy el. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a keresési rangsorolásba a Google mellett az orosz Yandexen is belenyúlnak.

Mizulina azt mondta, hogy - általa meg nem nevezett szereplők - naponta körülbelül 3 millió dollárt költenek több mint hatezer, az Oroszország elleni információs támadásban részt vevő szakember kifizetésére. Közlése szerint a világ nagy PR-cégei és tanácsadó ügynökségei csaknem 4 millió dollárt fordítanak a háborúval kapcsolatos történetek létrehozására, népszerűsítésére és terjesztésére. Az orosz és külföldi bloggerek naponta körülbelül 2 millió dollárt kapnak a tisztségviselő szerint.

Az oroszokat megcélzó hívás- és üzenetáradat költsége naponta körülbelül 300 ezer dollár lehet a Biztonságos Internet Liga igazgatójának megállapítása szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!