Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: az ukrán hadsereg lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító repülőgépet

Orosz-ukrán háború, 2024.01.24

Az ukrán hadsereg lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító Il-76-os repülőgépet az oroszországi Belgorod megye légterében - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint szerda délelőtt, közép-európai idő szerint 9 óra 15 perckor "a kijevi ukrán rezsim terrorcselekményt követett el" azzal, hogy lelőtt egy orosz katonai szállító repülőgépet, amely a Cskalovszkij-Belgorod útvonalon ukrán katonákat szállított fogolycserére. A repülőgépet - mint mondta - az ukrán fegyveres erők a Harkivi területen lévő Lipci településről légvédelmi rakétarendszerrel lőtték le, az orosz radarberendezések két ukrán rakéta kilövését figyelték meg.

Az Il-76-os repülőgép fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 kicserélésre szánt ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép személyzete és valamennyi utasa életét vesztette.

"Az ukrán vezetés jól tudta, hogy a bevett gyakorlatnak megfelelően a fogolycserére szánt ukrán katonákat ma katonai szállító repülőgépekkel viszik a belgorodi repülőtérre. Egy korábbi megállapodás szerint ez az esemény délután történt volna meg az orosz-ukrán határon lévő Kolotyilovka ellenőrző pontnál" - mondta a tábornok.

"A kijevi náci rezsim mégis rászánta magát a lépésre, hogy Oroszországot az ukrán katonák megsemmisítésével vádolja. Az ukrán vezetés e terrorcselekmény elkövetésével megmutatta valódi arcát, semmibe vette saját polgárai életét" - tette hozzá a szóvivő.

Az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben határozottan elutasította a "terrorcselekményt", amelyet szándékosnak és tudatosnak minősített, és kilátásba helyezte, hogy az elkövetőket azonosítani fogják, és az orosz törvények szerint felelősségre vonják.

"Úgy véljük, hogy a nemzetközi szervezeteknek, a nemzeti kormányoknak és a világközösségnek el kell ítélnie ezt a terrortámadást és a kijevi rezsim más bűncselekményeit. Hallgatásuk a barbárság és a terrorista magatartás támogatását fogja jelenteni" - hangzott az állásfoglalás.

A diplomáciai tárca rámutatott, hogy az ukrán fél a gép lezuhanását előbb győzelemként ünnepelte, majd, miután kiderült, hogy a fedélzetén ukrán katonák voltak, tagadni kezdte, hogy köze lenne a katasztrófához. Hasonló esetként megemlítve emlékeztetett arra, hogy 2022. július 29-én - Moszkva szerint - az ukrán fél rakétacsapást mért a donyecki régióban lévő olenivkai fogolytáborra, amelyben az Azov alakulat Mariupolban kapitulált tagjait őrizték, megölve félszáz embert, és megsebesítve további több mint hetvenet.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy Zelenszkij bűnözői rezsimje, amelyet az Egyesült Államok és a NATO-csatlósai táplálnak, valós és jelentős fenyegetést jelent nemcsak Oroszországra, hanem magára Ukrajnára, annak egyszerű polgáraira és az egész világra nézve is. Agóniában lévén, a legszörnyűbb atrocitásokra képes" - áll a dokumentumban.

Viktor Bondarev, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának elnöke a Vmesztye RF tévécsatornának elmondta: az Il-76-os katonai személyzete külső behatásról számolt be a gép lezuhanása előtt. Beszámolója szerint a pilóták életeket mentve maximális erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a gép lakott területen kívül érjen földet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!