Ukrajnai háború - Oroszországban felfüggesztettre változtatják a tényleges büntetést a háborúba jelentkező bűnelkövetők esetében

Orosz-ukrán háború, 2024.03.19

Harmadik, végleges olvasatában szavazta meg kedden az orosz parlament alsóháza azt a törvénymódosítás-tervezetet, amely felfüggesztettre változtatja a tényleges büntetést azon bűnelkövetők esetében, akik katonai szolgálatra szerződnek a "különleges hadművelet" során.

A törvénymódosítás egyik kezdeményezője, Pavel Krasenyinnyikov, a ház államépítési és jogalkotási bizottságának elnöke a sajtónak elmondta, hogy a tavaly elfogadott, a "különleges hadműveletben" részt vevő személyek büntetőjogi felelősségének sajátosságairól szóló törvény lehetőséget biztosított a bűncselekményért elítéltek számára, hogy szerződjenek a fegyveres erőkhöz, és garanciákat biztosított számukra. A gyakorlat azt mutatja, hogy a mechanizmus bevált, és bele lehet foglalni a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyv cikkelyeibe - tette hozzá.

Krasenyinnyikov szerint a jogi mechanizmust kiterjesztik a kisebb és közepes súlyú bűncselekmények gyanúsítottjaira és vádlottaira (kivéve a közbiztonság, az alkotmányos rend és az állam biztonsága elleni egyes bűncselekmények esetén), illetve elítéltekre (kivéve azokat, akik a kiskorúak szexuális sérthetetlensége elleni bűncselekményt, terrorcselekményt, illetve az alkotmányos rend és az állam biztonsága elleni bűncselekményeket követtek el).

A bizottsági elnök elmondta, hogy szerződéskötés esetén a gyanúsítottak ügyét felfüggesztik, az elítéltek büntetési típusát pedig próbaidőre változtatják. Magaviseletük ellenőrzését a katonai egységek parancsnoksága fogja ellátni.

Ha az érintett a szerződéses szolgálatának megkezdése után ismét bűncselekményt követ el, a bíróság a korábbi büntetések figyelembevételével szabja ki a büntetést. A szerződéses katonák számára további mentesség, a felelősségre vonás és a büntetett előélet törlése akkor lesz lehetséges, ha kitüntetésben részesülnek, illetve a katonai szolgálatból való elbocsátás bizonyos eseteiben, a vonatkozó szövetségi törvénynek megfelelően.

A törvény azt is kimondja, hogy "a büntetőjogi felelősség és büntetés alól mentesített személyek jogellenes cselekményei által okozott kár megtérítésével kapcsolatos kérdéseket" polgári peres úton kell rendezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!