Ukrajnai háború - Petr Pavel: Ukrajna belátható időn belül nem tudja kiűzni az orosz erőket saját területéről

Orosz-ukrán háború, 2024.01.24

A cseh államfő szerint Ukrajna jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy az orosz erőket belátható időn belül ki tudná űzni saját területéről. A demokratikus országoknak ezért segíteniük kellene, hogy Ukrajna minél jobb kompromisszumot köthessen.

"Realista módon kellene szemlélnünk a helyzetet, és nem rózsaszínű szemüvegen keresztül, mint eddig. Oroszország nem egyszerű, és nem is gyenge ellenfél. Oroszország agresszív és arrogáns módon viselkedik. Igyekeznünk kellene, hogy Ukrajna minél jobb eredményt tudjon elérni, és amíg lehet, megtartsa a demokratikus világ támogatását" - jelentette ki Petr Pavel hétfőn este a nyugat-csehországi Stríbro kisvárosban egy lakossági fórumon kérdésre válaszolva.

Az "arrogancia csúcsának" nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azon kijelentését, miszerint Oroszország csak akkor hajlandó tárgyalni Ukrajnával, ha az ország éléről eltűnik a mai vezetés. Petr Pavel szerint ez elfogadhatatlan, hiszen a mai ukrán vezetők legitim, demokratikus választásokon szerezték meg mandátumukat.

Pavel arra számít, hogy az orosz elnökválasztás közeledtével Moszkva fokozni fogja a nyomást Ukrajnán, és újabb területek elfoglalására tesz kísérleteket. Bár Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nincs komoly kihívója, mégis nyilvánvalóan meg akarja majd mutatni választóinak, hogy politikája eredményes - mutatott rá a politikus.

A demokratikus világnak most nem szabad abbahagynia Ukrajna támogatását, és azt gondolni, hogy ezzel le tudjuk állítani a háborút - véli a cseh államfő. Leszögezte: nem szabad megengedni, hogy Oroszország győzzön, és azt higgye, hogy erővel bármit elérhet.

Béketárgyalás majd csak abban az esetben lesz, ha mindkét fél azt gondolja, hogy a harctéren már nem tud jobb eredményt elérni - mondta Petr Pavel a lakossági fórumon. Szerinte azonban "jelenleg egyik fél sem gondolja, hogy már kialakult volna ez a helyzet".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!