Ukrajnai háború - Rendőrség: hamis mozgósítási hír miatt tört ki rendbontás egy nyugat-ukrajnai faluban

Orosz-ukrán háború, 2024.02.08

Fokozott készenléti szolgálatot vezetett be a rendőrség a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében lévő Koszmacs faluban, mert garázdaságba torkollott egy álhír terjedése, miszerint a hadkiegészítő központ munkatársai begyűjtik a falu hadköteles korú férfijait.

Andrij Jackiv, a megyei rendőrség kommunikációs osztályának vezetője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy garázdaság címén büntetőeljárást indítottak ismeretlen tettes ellen, miután a tiltakozók közül többen megvertek két nőt és egy hatéves kislányt, és mindhármukat kórházba kellett szállítani.

Szerda délután mintegy száz felháborodott nő vonult az utcára, és lezárt egy helyi utat annak hatására, hogy az egyik közösségi oldalon megjelent egy olyan információ, miszerint a hadkiegészítő központ munkatársai több autóval a faluba tartanak, hogy begyűjtsék a férfiakat. Az egyik megvert nő, Ivanna Vandzsurak kiírta a Facebook-oldalára, hogy a szomszéd faluból a postára tartott a kislányával és a visszaúton támadták meg őket. Leírása szerint a rájuk támadó nőknél botok, ütők és különböző fémtárgyak voltak, néhányuk ittas volt. Szerinte azért bántották őket, mert azt gondolták, hogy kapcsolatban áll a feltételezett hadkiegészítőkkel, és információkat gyűjt a falubeli férfiakról.

A kiérkező rendőrök elmagyarázták a tiltakozó nőknek, hogy félretájékoztatták őket. Ezután a tömeg feloszlott.

Jackiv elmondta, hogy a rendőrség megerősített szolgálatban lesz a környékbeli településeken, és tájékoztatni fogja a lakosokat annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!