Ukrajnai háború - Roberta Metsola: segítenünk kell Ukrajnát a győzelemben

Orosz-ukrán háború, 2022.05.05

Az Európai Unióra nagyon nehéz döntések várnak Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint, aki diákokkal találkozva Rómában csütörtökön kijelentette, hogy Ukrajna a közös európai értékekért harcol.

Roberta Metsola úgy fogalmazott: az ukránok "azokért az európai értékekért harcolnak, amelyeket mi is vallunk".

"Tehetünk többet, de már eddig is befogadtuk Európában a rászoruló gyerekeket és nőket, szolidaritást tanúsítottunk, megmutattuk, hogy szívünk nyitott azok iránt, akik a mi értékeinkért harcolnak, és most kötelességünk tovább segíteni őket a győzelemben" - mondta az Európai Parlament elnöke.

Roberta Metsola a római elnöki palotában diákok kérdéseire válaszolt, Sergio Mattarella államfővel közösen.

Az EP-elnök felidézte Kijevben április elsején tett látogatását, amikor többek között az ukrán parlament tagjaival találkozott. Kifejtette, "nagy bátorságot" látott a kijevi képviselőkben, akiknek azonban konkrét visszajelzésre is szükségük van, "hogy remélni tudjanak".

Metsola úgy vélte, az Európai Unió "nagyon nehéz döntések előtt áll, melyekkel lehetőséget adhat lakosainak, hogy érezzék, az EU létezik, és képes védelmet nyújtani a fiatalabb generációknak is".

Azt hangoztatta, hogy a már létező katonai szövetségek mellett, egy esetleges támadás esetén, az Európai Uniónak képesnek kell lennie "a közös katonai válaszadásra" az európai védelmi rendszer minél előbbi felállításával.

Hozzátette, hogy az EU energiaellátása biztosítása mindig is politikai vita tárgyának számított, és a mostani helyzet "aranyat érő alkalom" az energia-függőség felszámolására. "Ha ezt most nem tesszük meg, nem lesz több lehetőségünk rá" - jelentette ki az Európai Parlament elnöke.

Roberta Metsola az olasz fővárosból Firenzébe utazott, ahol május 7-ig a State of Union című európai találkozón vesz részt, melyet 12. alkalommal rendeznek meg az EU legaktuálisabb kérdéseiről.

A Corriere della Sera napilap úgy értesült, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az olasz kormányfő, Mario Draghi támogatását kérte egy nemzetközi videó-konferencia megrendezéséhez május 9-én, amikor a kijevi vezető üzenetet akar küldeni a "szabad és demokratikus" országoknak. Az olasz lap szerint Zelenszkij így kíván szembehelyezkedni Vlagyimir Putyin ugyanazon napon tervezett beszédével, melyet az orosz elnök a náci Németország felett aratott 1945-ös győzelemre emlékező győzelem napján tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!