Ukrajnai háború - Románia több mint 150 ezer tartózkodási engedélyt adott ki ukrajnai menekültek számára

Orosz-ukrán háború, 2024.04.12

Márciusban Románia 2070 tartózkodási engedélyt adott ki az ukrajnai háború elől menekülő, ideiglenes védelemben részesülő külföldiek számára, az ilyen jogcímen kiállított dokumentumok száma 2022. március 18. óta elérte az 158 112-t - tudatta a román bevándorlási hivatal (IGI).

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint márciusban két ukrán állampolgár kért menedékjogot a román hatóságoktól. Az ukrajnai konfliktus kezdete óta 4464 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában. Ők a nemzeti jogszabályok által előírt valamennyi jogot élvezik - szögezte le az IGI.

A román bevándorlási hivatal hat regionális befogadóközpontban biztosít szállást és ellátást a menedéket igénylő külföldiek számára, amelyekben mintegy 1100 férőhely van. Ezek telítettsége jelenleg nem éri el 30 százalékot.

Románia március 19. óta személyi számot és tartózkodási engedélyt ad az ukrajnai menekülteknek a háború elől menekülők
átmeneti védeleméről szóló, március 4-én elfogadott európai uniós határozat alapján. Az ukrajnai menekülteknek az IGI bocsát ki
fényképes tartózkodási engedélyt.

A román határrendőrség hétfői adatai szerint az Ukrajnából érkező menekültek száma 2022. február 10-től kezdett emelkedni, azóta 7 millió 759 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába. Az utóbbi 24 órában 6704 ukrán állampolgár lépett be az országba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kimutatása szerint 2024. február 12-én 78 743 ukrán menekült tartózkodott Romániában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!