Ukrajnai háború - Románia új NATO-stratégiát sürget amerikai vezetéssel a Fekete-tenger térsége számára

Orosz-ukrán háború, 2023.03.31

A román védelmi miniszter szerint fokozni kell a NATO jelenlétét a Fekete-tenger térségében, és a régióban egy új, átfogó stratégiára van szükség, amelyben az Amerikai Egyesült Államok vállalna vezető szerepet.

A bukaresti védelmi tárca (MAPN) pénteki közleménye szerint Angel Tilvar erről csütörtökön beszélt Washingtonban, amikor amerikai partnere, Lloyd Austin fogadta őt a Pentagonban.

A találkozón az Oroszországi Föderáció Ukrajna ellen indított háborújáról, a régió biztonságáról, az Egyesült Államok fegyveres erőinek jelenlétéről és a NATO védelmi és elrettentési képességének erősítésről egyeztettek a felek.

"Úgy gondoljuk, hogy sürgősen szükség van egy átfogó stratégiára a Fekete-tengerre vonatkozóan, az Egyesült Államok vezetésével, a régió kulcsszereplőinek bevonásával. Politikánkat is erősíteni fogja, ha az a NATO és az Egyesült Államok következetes és kitartó jelenlétére alapul, ha abban Amerika vezető szerepet játszik" - idézte a román védelmi miniszter Washingtonban tett kijelentését a MAPN közleménye.

Tilvar hozzátette: az Egyesült Államok tavaly már bebizonyította a Fekete-tenger térsége iránti elkötelezettségét, amikor a Romániában állomásozó csapatait a 101. Légi Szállítású Hadosztály 2. lövészdandárjának katonáival egészítette ki.

A júniusi vilniusi NATO-csúcstól Románia a Fekete-tenger stratégiai jelentőségét kimondó tavalyi, madridi csúcs határozatainak gyakorlatba ültetését, és a térségbeli partnerek - Ukrajna és Moldova - támogatására irányuló döntések meghozatalát várja.

Tilvar kiemelte: washingtoni látogatására jelképes alkalommal, a Románia és az Egyesült Államok között megkötött stratégiai partnerségi megállapodás 30. évfordulójának évében került sor.

Románia az ukrajnai háború kitörését követően úgy döntött: 2023-tól kezdődően a GDP 2,5 százalékára emeli (a korábbi 2 százalékról) védelmi kiadásait. A román Legfelsőbb Védelmi Tanács 2017-es határozata értelmében a bukaresti védelmi minisztérium az utóbbi években több mint 10 milliárd dolláros költségvetésű haderőfejlesztésbe kezdett, amelynek során főleg amerikai gyártmányú haditechnikát - Patriot rakétaelhárító rendszereket, HIMARS sorozatvetőket és F-16-os harci repülőket - szerez be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!