Ukrajnai háború - Romániában több mint 70 ezer ukrán van, közülük több, mint 10 ezren igényeltek állami segítséget

Orosz-ukrán háború, 2022.04.12

Romániában 70 ezer, Ukrajnából érkezett személy tartózkodik, közülük több mint 10 ezren igényeltek állami ellátást - adta hírül kedden az Adevarul című román napilap az elektronikus kiadásában.

Az újság a román belügyminisztériumot kérdezte az ukrajnai háború elől menekülők helyzetéről. Az újságnak küldött válaszból kiderült, hogy Romániába eddig több mint 600 ezer személy érkezett az orosz-ukrán háború február végi kitörése óta, de jelenleg csak 70 ezren tartózkodnak Románia területén.

A belügyi tárca közölte, hogy a határ közelében felállított 15, összesen 3840 férőhelyes mobil ellátóközpontokban eddig 75 ezer menekültről gondoskodtak. A rendelkezésre álló 3840 helyből jelenleg 76 hely foglalt. Ezekben a központokban csak ideiglenesen maradnak a menekültek. Az ország többi részén létezik további 1238 központ, ahol a menekültek hosszabb ideig kapnak ellátást. Ezek 46 881 menekült befogadására alkalmasak, jelenleg 10 406 személy tartózkodik bennük. További 215 ukrán állampolgár a bevándorlási hivatal ellátásában van, hiszen ők menekült státusért folyamodtak.

Ugyanakkor Románia területén több, mint 60 ezer, Ukrajnából érkezett személy tartózkodik, akit befogadtak a lakosok, önkéntesek segítenek vagy saját pénzükön élnek.

Ioan Silviu Lefter, a Román Vöröskereszt vezérigazgatója egy keddi bukaresti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Romániának fel kell készülnie sötét forgatókönyvre, ha ismét erősödnek a harcok Ukrajna keleti részén, mert akkor növekedhet a Romániába érkező személyek száma.

Közölte, hogy március végéig 6,7 millió euró pénzbeli adomány és 1,53 millió euró értékű, mintegy 2150 tonna termékadomány érkezett a Román Vöröskereszthez az Ukrajnából menekülők megsegítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!