Ukrajnai háború - Ukrajna és Kanada nemzetközi koalíciót hoz létre az Oroszország által elhurcolt ukrán gyermekek hazatérésére

Orosz-ukrán háború, 2024.02.02

Kanada és Ukrajna nemzetközi koalíciót hoz létre, amely azon fog munkálkodni, hogy az Oroszország által erőszakkal elhurcolt gyerekek visszatérjenek Ukrajnába - jelentette be Mélanie Joly kanadai külügyminiszter kedden Kijevben, ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kanadai politikus előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba. "A gyermekek hazatérésének fontosságát nem szabad alábecsülni. Ez emberiességünk kérdése. A mai nap folyamán ezért Kanada és Ukrajna új nemzetközi koalíció megalakítását indítja el az ukrán gyerekek hazatérése érdekében" - közölte Joly. Szavai szerint ennek a mechanizmusnak a keretében számos országgal terveznek együttműködni. "Kanadának és külügyminiszterének személyes elkötelezettsége a kérdés iránt fényesen példázza vezető szerepüket az emberi jogok védelmében. A Kanada által javasolt mechanizmus hatékony, és reméljük, hogy több ország aktívan részt vállal majd a gyermekeink hazaszállítására irányuló erőfeszítésekben" - mondta Kuleba.

A kanadai diplomácia vezetője arra emlékeztetett, hogy Ottawa már 9,5 milliárd dollár értékben nyújtott segítséget Ukrajnának, ebből 2,4 milliárd dollárt katonai segítségnyújtás formájában. Kiemelte, hogy 2014 óta a kanadai fegyveres erők több mint 40 ezer ukrán katonát képeztek ki. Jelezte azt is, hogy a két ország hamarosan ratifikálja a felújított szabadkereskedelmi megállapodásukat. Hangsúlyozta, hogy Kanada továbbra is megingathatatlan Ukrajna támogatásában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt pénteken Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfővel. Az elnöki honlapon nyilvánosságra hozott közlemény szerint Zelenszkij köszönetet mondott a kazah népnek és a kazah vállalkozásoknak az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségnyújtásért. A beszélgetés alatt egyetértettek annak fontosságával, hogy érvényesüljenek a nemzetközi jog alapelvei az államok szuverenitása és területi integritása tekintetében.

Az ukrán elnök tájékoztatta hivatali partnerét az ukrán békeformula végrehajtásával és a globális békecsúcs megtartását célzó intézkedésekkel kapcsolatban eddig elért nemzetközi eredményekről. A két állam vezetői érintették a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, valamint a politikai párbeszéd elmélyítésének kérdéseit is.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője pénteken újabb telefonbeszélgetést folytatott Jake Sullivannel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával. Jermak a Telegramon közölte: megvitatták az ukrajnai fronton kialakult helyzetet, az ukrán védelmi erők műveleteit az orosz invázió visszaszorítására és az ukrán hadsereg jelenlegi szükségleteit. Jermak hangsúlyozta, hogy "az ukrán városok és közösségek minden nap és minden éjjel szenvednek Oroszország terrortámadásaitól, ezért továbbra is nagyon sürgető az ukrán légvédelmi rendszer megerősítése".

Sullivan a maga részéről gratulált Ukrajnának és Zelenszkij elnök teljes csapatának az Európai Unió 50 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásának elnyeréséhez. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok elnöki adminisztrációja aktív párbeszédet folytat mindkét amerikai párt kongresszusi képviselőivel annak érdekében, hogy megállapodás szülessen Ukrajna további támogatásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!