Ukrajnai háború - Ukrán energetikai létesítményekre mért csapásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Orosz-ukrán háború, 2024.04.11

Légi és tengeri indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal masszív csapást mért az orosz hadsereg az éjjel az ukrán üzemanyag- és energiakomplexum létesítményeire - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a támadás válasz volt Kijevnek azokra a kísérleteire, hogy kárt tegyen az orosz olaj-, gáz- és energiaágazati létesítményekben. A csapás a tájékoztatás szerint megzavarta az ukrán hadiipari vállalatok munkáját, a tartalékok szállítását a harci műveleti területre, és akadályozták az ukrán katonai egységek üzemanyag-ellátását.

A Moszkvában kiadott csütörtöki hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Avgyijivkánál nyolc ukrán ellenrohamot vertek vissza.

A moszkvai tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a "harci érintkezési vonal" mentén az elmúlt nap folyamán csaknem ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, "mintegy 520-an" az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett három raktárt, amelyben a rakétatüzérség és a légierő fegyvereit tárolták, egy Sz-125-ös légvédelmi rakétarendszer indítóállványát, két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, három páncélozott szállítójárművet, egy amerikai gyártmányú M109-es Paladin, egy lengyel Krab önjáró, valamit három amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Uragan sorozatvetők négy rakétáját, három JDAM irányított légibombát, továbbá 266 drónt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy megakadályozták az ukrán kommandóegység partraszállási kísérletét a Herszon megyei Tendrai-homokpadon, az egyik katonát, Jevhen Horint, foglyul ejtették, a rohamcsónak legénységének többi tagja életét vesztette. A cél a Fekete-tengeren, Stormovoje mezőn működő MSZP-17-es olajfúrótorony elleni szabotázs volt.

Az FSZB Horin vallomására hivatkozva közölte, hogy az ukrán csoport a brit tengerészgyalogság (Special Boat Service, SBS) elnevezésű különleges csónakos egységének felügyelete alatt állt, "ami az Egyesült Királyság közvetlen részvételére utal a konfliktusban".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!