Ukrajnai háború - Ukrán főügyészség: Kijev több mint ötven ukrán hadifogoly kivégzéséről tud

Orosz-ukrán háború, 2024.04.09

Az ukrán főügyészségnek tudomása van legalább 54 ukrán hadifogoly oroszok általi kivégzéséről - közölte a hivatal háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó osztályának vezetője kedden.

Jurij Belouszov a Szuszpilne ukrán közszolgálati televízió műsorában kiemelte, hogy eddig a gyilkosságok ügyében 27 büntetőeljárást indítottak. Kifejtette, hogy az ügyészség 2022 márciusa óta jegyez fel eseteket ukrán hadifoglyok kivégzéséről. A bíróság már el is ítélte az első orosz katonát, aki kivégzett egy védőügyvédet az észak-ukrajnai csernyihivi régióban. Megjegyezte: a nyomozást nehezíti, hogy az ügyészek és a nyomozók általában nem jutnak be a tetthelyre, illetve nem tudják megvizsgálni a holttestet. Az ügyész kiemelte, hogy hivatala együttműködik a hágai Nemzetközi Büntetőbírósággal, az ENSZ ukrajnai megfigyelő missziójával, hírszerző ügynökségekkel és olyan nem kormányzati szervezetekkel, amelyek szintén információkat gyűjtenek ukrán foglyok megöléséről.

Két ukrán drón mért csapást az Oroszország voronyezsi régiójában található boriszoglebszki repülési kiképzőközpontra keddre virradó éjjel - erősítették meg az ukrán katonai hírszerzésnél. Cáfolták azt az orosz állítást, hogy a drónokat a légvédelem a levegőben megsemmisítette. A hírszerzés szerint mindkét drón becsapódott a létesítménybe, az előzetes adatok szerint a fő gyártóműhelyt találták el. Személyi sérülésről nem érkezett hír.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy megsemmisítették mind a húsz Sahid kamikaze drónt, amelyekkel Oroszország az éjjel Ukrajnát támadta. Makszim Kozickij, a nyugat-ukrajnai Lviv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a lelőtt drónok roncsai megrongáltak egy létfontosságú infrastrukturális létesítményt, amelyben tűz ütött ki, de hamar eloltottak, és senki sem sérült meg. Az energetikai minisztérium közölte, hogy az éjjel az orosz erők főként Lviv megye és az ország középső részében lévő poltavai régió energetikai infrastruktúráját támadták. Sérültek nincsenek, a károk felmérése még folyamatban van.

Filip Ronyin, Poltava megye kormányzója a Telegramon azt is nyilvánosságra hozta, hogy az orosz hadsereg hétfő esti támadása következtében egy ember életét vesztette, a sérültek száma pedig 16-ra emelkedett, köztük négy 5-11 éves korú gyermek is van. Az oroszok egy családi átmeneti szállást találtak el, amelyben körülbelül harmincan laktak.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 449 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 23 orosz harckocsit, harminc tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 37 drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!