Ukrajnai háború - Ukrán házelnök: lengyel cégek is vegyenek részt Ukrajna újjáépítésében

Orosz-ukrán háború, 2023.05.24

Lengyelországi cégeket is várnak, hogy vegyenek részt Ukrajna háború utáni újjáépítésében - jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke szerdán Varsóban, ahol lengyel hivatali partnerével tárgyalt.

Az ukrán házelnök kétnapos lengyelországi látogatása elején Elzbieta Witekkel, a lengyel alsóház (szejm) elnökével találkozott. A közös sajtóértekezleten Sztefancsuk megköszönte az Ukrajnának a háborúban nyújtott lengyel támogatást.

Beszámolója szerint a kétoldalú tárgyalások napirendjén Ukrajna jövője, háború utáni újjáépítése is szerepelt.

"A legjobb cégeket, ezen belül a lengyelországiakat is várjuk, hogy vegyenek részt az újjáépítésben" - mondta az ukrán politikus.

Elzbieta Witek nyilatkozatában a NATO-tagállamok házelnökeinek június 1-3. között Vilniusban rendezendő értekezletére utalt. Ebben az összefüggésben elmondta: Ukrajna "jó és gyors úton halad" az európai uniós tagság irányában, Vilniusban pedig olyan határozatot is megvitatnak, amely támogatja Ukrajna törekvését a NATO-tagság elnyerésére.

"Tudjuk, hogy a háború idején a csatlakozásra nem kerülhet sor, de megvitatjuk" - fűzte hozzá a lengyel házelnök.

Sztefancsukot szerdán Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke is fogadja. Csütörtökön az ukrán parlamenti elnök beszédet mond a szejmben, és találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!