Ukrajnai háború - Ukrán hírszerzés: az orosz szolgálatok terrortámadásokat terveznek Fehéroroszországban

Orosz-ukrán háború, 2022.11.20

Az orosz különleges szolgálatok a közeljövőben számos terrortámadást terveznek Fehéroroszország területén lévő létfontosságú infrastrukturális létesítményekben, ember okozta baleseteknek álcázva ezeket, és az egyik fő célpontjuk a fehérorosz asztraveci atomerőmű - közölte vasárnap az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága.

A katonai hírszerzés szerint Oroszország "szokásához híven" a terrortámadásokért a NATO-országokat és Ukrajnát készül felelőssé tenni. Az állítólagos elkövetők fehérorosz katonai egyenruhát fognak viselni. A hírszerzés kiemelte, hogy a fehérorosz KDB, a belügyminisztérium és a határőrcsapatok egységeit már fokozott készültségbe helyezték. Kijev szerint ezekkel a terrorcselekményekkel Oroszország fel akarja gyorsítani a fehérorosz hadsereg bevonását az ukrajnai háborúba a maga oldalán.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy tévéinterjúban felsorolta, milyen és hány fegyverre van Ukrajnának égetően szüksége. Közlése szerint Ukrajnának további 150-200 harckocsira, körülbelül 300 páncélozott járműre, 100 tüzérségi rendszerre, 50-70 rakéta-sorozatvetőre és 10-15 rakétaelhárító rendszerre van szüksége ahhoz, hogy lezárja maga fölött az eget. Ezen felül megemlítette a 300 kilométeres hatótávolságú amerikai ATACMS rakétákat is. Véleménye szerint ezek a rakéták közelebb hoznák a háború végét, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy megsemmisítse a megszállt területek mélyén található nagy orosz katonai raktárokat. Biztosított egyben afelől, hogy "Ukrajnának nem szükséges katonai célpontokat támadnia Oroszországon belül".

Andrij Jermak az elnöki hivatal vezetője úgy véli, hogy Ukrajna valószínűleg nem tud a jövő tavaszra véget vetni az Oroszország által kirobbantott háborúnak. Erről egy halifaxi biztonsági fórumon tett felszólalásában beszélt. Hozzátette, hogy ez szerinte inkább hangzik vágyálomnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "ukránok milliói reménykednek abba, hogy ez a háború mielőbb véget ér". Emlékeztetett arra, hogy idén Ukrajna sikereket ért el a csatatéren, felszabadította Herszont és előrenyomult a harkivi régióban. "A háború azonban tovább tart, és nem állok készen arra, hogy megnevezzem a pontos napot és időpontot, hogy mikor győzünk, de ez mindenképpen megtörténik" - szögezte le Jermak.

Közben az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom közleményében azt írta, hogy vasárnap reggel óta lövik az orosz erők a zaporizzsjai atomerőművet. Közlésük szerint több mint 12 találatot rögzítettek az erőmű infrastrukturális létesítményeiben. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megerősítette, hogy az atomerőmű térségében több mint tíz robbanás hallatszott, és a nukleáris létesítmény területén több épület megrongálódott.

Herszon megye orosz megszállás alól felszabadított részében elkezdték helyreállítani a mobilkommunikációt, már 52 bázis- és három mozgó állomás üzemel, a gázellátás helyreállítása folyamatban van - számolt be Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője arról tájékoztatott, hogy szombaton az orosz támadások következtében Herszon megyében három helyi vesztette életét, 11 megsérült, az ország keleti részében - Dnyipropetrovszk, Harkiv és Donyeck megyében - pedig további öt civil sebesült meg.

Szerhij Hajdaj, Luhanzsk megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán erők eltaláltak egy orosz lőszerraktárt a régióban.

Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentése szerint az orosz hadsereg embervesztesége Ukrajnában meghaladta a 84 ezret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!