Ukrajnai háború - Ukrán parancsnokság: Oroszország rakétacsapást mért Mikolajivra, halottak

Orosz-ukrán háború, 2024.04.11

Az orosz hadsereg rakétacsapást mért a dél-ukrajnai Mikolajiv városára, aminek következtében az előzetes adatok szerint négy helyi lakos vesztette életét és öt sérült meg - közölte csütörtökön közleményben az ukrán déli műveleti parancsnokság.

A közlés szerint ipari létesítményekben, lakóházakban és járművekben keletkeztek károk. Helyi jelentések szerint ezzel egy időben a szomszédos Herszon megyét is támadták az oroszok rakétákkal, erről részletek egyelőre nem ismertek.

Az ukrán főügyészség a Telegramon közölte, hogy ötre nőtt az előző napi, Odessza megyét ért orosz ballisztikus rakétatámadás halálos áldozatainak száma, miután a kórházban egy férfi belehalt sérüléseibe.

Ivan Fedorov, a délkeleti Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz tüzérség tüzet nyitott a régióban lévő Huljajpole településre, ahol a támadásban saját háza udvarán megsérült egy 46 éves nő. A kormányzó arra emlékeztetett, hogy a frontmenti településeken lakókat kérésükre ingyenesen evakuálják.

Az orosz erők csütörtöki támadásaikkal megsemmisítették a Kijev környékén lévő tripilljai hőerőművet - mondta el az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek Andrij Hota, a Centrenerho állami energetikai vállalat felügyelőbizottságának elnöke. Kiemelte, hogy minden munkás életben van, aki a támadás alatt műszakban volt. A találatok következtében a turbinaműhelyben nagy kiterjedésű tűz keletkezett, teljesen leállt a termelés. Még mindig dolgoznak a tűz megfékezésén - tette hozzá. A tripilljai hőerőmű a kijevi, a cserkaszi és a zsitomiri régiók legnagyobb villamosenergia-ellátója. A vállalat sajtószolgálata arra emlékeztetett, hogy március 22-én teljesen megsemmisült a zmijivi hőerőmű, amely a legnagyobb volt a harkivi régióban, 2022. július 25-én pedig az orosz csapatok elfoglalták a donyecki régióban található Vuhlehirszk hőerőművét.

Az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat az éjszakai orosz légitámadás nyomán arra szólította fel a lakosságot, hogy este hét és kilenc óra között korlátozzák a nagyfogyasztású elektromos készülékek használatát. A vállalat arra emlékeztetett, hogy Harkiv megyében vészhelyzeti leállások vannak az áramszolgáltatásban, a dnyipropetrovszki régióban lévő Krivij Rih városában pedig az ipari fogyasztókra vonatkoznak korlátozások.

Az ukrán határőrség arról számolt be, hogy dróncsapással megsemmisítettek egy korszerű orosz Polje-21 típusú elektronikus hadviselési rendszert. "Ezt a rendszert 2016 óta szállítják a megszálló hadseregnek, és a műholdas navigációs csatornák elnyomására szolgál"- magyarázta a határőrszolgálat.

Az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 55 katonai összecsapásra került sor az ukrán védők és az orosz megszállók között, a Donyeck megyei Bahmut irányában 23 ellenséges támadást vertek vissza az ukrán csapatok. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 451 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 48 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 34 drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!