Ukrajnai háború - Ukrán védelmi minisztérium: Kijev növeli a kamikaze drónok gyártását

Orosz-ukrán háború, 2023.12.19

Ukrajna növeli a kamikaze drónok gyártását, és olyan mennyiségben tervez 155 milliméter kaliberű lőszereket gyártani a területén, amely fedezni tudja a szükségletét és a partnerek által nyújtott segítség közötti különbséget - közölte Ivan Havriljuk ukrán védelmi miniszter-helyettes keddi sajtónyilatkozatában.

A tisztségviselő a BBC-nek adott kommentárjában kifejtette, hogy a lövedékhiány kompenzálása érdekében növeli Ukrajna a kamikaze drónok gyártását, emellett a szovjet időkben kifejlesztett lőszerek valamennyi típusából is többet készülnek előállítani. A legtöbb nyugati rendszer, amelyet Ukrajna kapott a partnerektől, ezektől eltérő kaliberű lövedékeket használ, ami miatt Ukrajna a nyugati cégekkel együtt ilyenek gyártását is tervezi a területén - tette hozzá a miniszterhelyettes.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok új, erőteljes offenzívát indítottak, és településeket foglalnak el Donyeck és Harkiv megyékben. Szavai szerint az orosz előrenyomulás főként Kupjanszk, Liman és Bahmut városok irányában jól érzékelhető. "A bahmuti irány továbbra is rendkívül fontos az orosz megszállók számára. Fő erőfeszítéseiket erre összpontosítják, és légideszant csapataik legütőképesebb egységeit, a tengerészgyalogságot, valamint az egykori bűnözőkből alakult Storm Z és V egységeket használják a rohamműveletek végrehajtására" - emelte ki a parancsnok.

Az ukrán katonai hírszerzés arról tett jelentést, hogy Kupjanszk térségében az egérlázként ismert fertőző betegség ütötte fel a fejét több orosz alakulatban. A vesekárosodást okozó fertőző betegséget rágcsálók terjesztik, főként egérürülék érintésével kerülhet emberi szervezetbe. Tünetei közé tartozik az erős fejfájás, a 40 fokra emelkedő testhőmérséklet, a bőrkiütés és a bőrpír, a vérnyomás csökkenése, a szem bevérzése, a hányinger és a napi többszöri hányás. Mivel a betegség a vesét érinti, a rágcsálólázzal fertőzöttek heves hátfájást és súlyos vizelési nehézségeket tapasztalnak - mutatott rá a hírszerzés. A titkosszolgálati adatok szerint az orosz hadsereg parancsnoksága figyelmen kívül hagyja a legénység egészségügyi panaszait, és a harci cselekményekben való részvétel elkerülésének újabb megnyilvánulásának tekinti azokat.

Artem Liszohor, a Luhanszk megyei kormányzói hivatal vezetője a Facebookon arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők megállították az orosz csapatok támadásait Makijivka településnél. Hozzátette, hogy a Liszicsanszk melletti Privillja településen szinte egyáltalán nem maradtak ukrán civil lakosok. Az üres házakat az orosz hadsereg foglalja el. A településen utoljára 2022 tavaszán volt áramellátás.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 1140-nel megnövekedve elérte a 348 300-at. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 15 orosz harckocsit, 15 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint kilenc drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!