Ukrajnai háború - Washington orosz érdekeltségek és külföldi szereplők széles köre ellen vezetett be újabb szankciókat

Orosz-ukrán háború, 2023.12.12

Az Egyesült Államok több mint 250 orosz, illetve Oroszországgal üzleti kapcsolatban álló magánszemély és intézmény ellen vezetett be kedden büntetőintézkedéseket hivatalos közlés szerint.

A szankciók egy részét a külügyminisztérium, másik részét a pénzügyminisztérium vezette be.

A külügyminisztérium azt közölte, hogy száz intézmény, vállalkozás vagy magánember ellen intézkedett többek között az Oroszország elleni korábbi szankciók megsértése miatt. Az érintettek egy része elősegíti az orosz katonai műveleteket Ukrajnában, és hozzájárulnak az orosz energiatermelés és -export bővítéséhez. A büntetőintézkedésekkel sújtottak között vannak olyan gazdasági szereplők, akik vagy amelyek észak-koreai katonai eszközök és anyagok értékesítésében vettek részt - olvasható a közleményben. A szankciós listából kiderül, hogy azok hatálya alá kerültek bányászati vállalkozások is, köztük orosz cégek mellett több ciprusi és egyesült arab emírségekbeli bejegyzésű cég, de van közöttük Nagy-Britanniában regisztrált, oroszországi aranybányászatban érintett vállalkozás is.

A pénzügyminisztérium a külügyi tárca intézkedéseivel párhuzamosan mintegy 150 magánember és vállalkozás ellen lépett fel, többek között olyan üzleti hálózatokkal szemben, amelyek a szankciók megkerülésében segítették Oroszországot. Büntetőintézkedések alá kerültek további orosz pénzügyi intézmények, valamint az orosz hadiipar külföldi beszállítói közül is több szereplő. A pénzügyminisztérium intézkedései kiterjednek kínai, hongkongi, pakisztáni, törökországi, emírségekbeli és svájci vállalkozásokra is.

A külügyminisztérium közleményében megállapítja, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel összehangban a rendelkezésére álló eszközökkel folytatja Oroszország és azok felelősségre vonását, akik támogatják Oroszország háborúját Ukrajnában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!