Ukrajnai háború - Zelenszkij a háború fordulópontjának tartja Herszon felszabadítását

Orosz-ukrán háború, 2022.11.15

A háború fordulópontjának tekinti Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán hadsereg herszoni felszabadító hadműveletét, amely szerinte Ukrajna győzelméhez fog vezetni.

Volodomir Zelenszkij "Herszon országunk déli részének egyik legfontosabb városa, és az egyetlen regionális központ, amelyet Oroszországnak február 24-e után sikerült elfoglalnia. És most Herszon már szabad. Mit jelent ez? Védelmi erőink felszabadító hadművelete Ukrajna számára analóg a múlt számos csatájával, amelyek fordulópontot jelentettek a háborúkban. Olyan változásokat jelképeztek, amelyek után az emberek már tudták, kié lesz a győzelem, bár még küzdeni kellett érte. Ilyen volt például a D-Day, a szövetségesek partraszállása Normandiában (a második világháború idején). Ez még nem volt pont a gonosz elleni küzdelem végén, de már meghatározta az események egész menetét. Pontosan ezt érezzük most. Most, hogy Herszon szabad" - fogalmazott Zelenszkij kedden a G20-csúcs résztvevői előtt videoösszeköttetésen keresztült mondott beszédében.

Az ukrán elnök egyébként G19-nek nevezte beszédében a csúcsértekezletet, jelezve, hogy szerinte a G20-országcsoportban nincs helye Oroszországnak.

Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Twitteren kijelentette, hogy Oroszországnak el kell veszítenie a háborút, büntetést kell kapnia és politikai átalakuláson kell átesnie. A jelenlegi formájában ugyanis nem létezhet tovább - vélekedett a tisztségviselő.

"Nem kell félni az igazságtól. Oroszország nem maradhat fenn tovább jelenlegi formájában és a jelenleg uralkodó elittel. Oroszországnak veszítenie kell, meg kell büntetni őt a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyása miatt, és politikai átalakuláson kell keresztülmennie" - fejtette ki Podoljak.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára meggyőződését fejezte ki, hogy az ukrán elnök béketervét maradéktalanul és az ütemtervnek megfelelően végrehajtják. Zelenszkij a G20-csúcson hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit.

"Oroszországnak nem szabad az időt vesztegetnie. Minél tovább szabotálja a Kreml Zelenszkij elnök békefeltételeit, annál katasztrofálisabb lesz a Kreml helyzete, és annál keményebb lesz Ukrajna álláspontja" - mutatott rá Danyilov a Twitteren közzétett bejegyzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!