Ukrajnai konfliktus - Holland és belga diplomatákat utasított ki Moszkva

Orosz-ukrán háború, 2022.04.19

Holland és belga diplomatákat minősített kedden nemkívánatos személynek az orosz külügyminisztérium, válaszul orosz képviseletek munkatársainak kiutasítására.

A tárca által kiadott tájékoztatás szerint a bekéretett moszkvai holland nagykövetnek a minisztérium határozott tiltakozását fejezte azzal kapcsolatban, hogy március 29-én "indokolatlanul" nemkívánatos személynek nyilvánították a hágai orosz nagykövetség, az amszterdami orosz kereskedelmi képviselet és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) mellett működő orosz állandó képviselet 18 munkatársát. A misszióvezetőnek jegyzéket adtak át, amely Hollandia moszkvai nagykövetségének 14 munkatársát és szentpétervári főkonzulátusának egy alkalmazottját persona non gratának nyilvánítja Hága barátságtalan intézkedései miatt. A holland külügyi alkalmazottaknak két héten belül kell elhagyniuk Oroszország területét.

A nagykövetnek arra is felhívták a figyelmét, hogy Hollandia nem élhet vissza az OPCW fogadó kormányának jogaival és kiváltságaival, és hogy Hágának lelkiismeretesen be kell tartania az OPCW székhelyéről szóló 1997-es megállapodást.

A moszkvai külügyi tárcához bekéretett belga misszióvezetőnél a tárca határozottan tiltakozott a királysági hatóságainak "provokatív döntése" miatt, miszerint kiutasították a Belgiumban működő orosz külképviseleti intézmények 21 munkatársát. A nagykövetnek átadták a nemkívánatos személynek nyilvánított belga nagykövetségi alkalmazottak neveinek listáját. Az alkalmazottaknak május 3-val bezárólag kell elhagyniuk állomáshelyüket.

A Luxemburgi Nagyhercegség nagyköveténél az orosz fél határozottan tiltakozott azon "indokolatlan döntés" ellen, miszerint a luxemburgi orosz nagykövetség egyik alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Az orosz külügyminisztérium rámutatott, hogy "az indokolatlan és barátságtalan lépés" negatív hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra és hangsúlyozta, hogy Moszkva fenntartja a megtorlás jogát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!