Szögi: „Juan Carlos Pastor és Marko Krivokapic személye a garancia a magas színvonalú szakmai munkára”

Pick Szeged, 2018.04.30

Április végén már hosszú évek óta két kérdés izgatja a szegedi kézilabdabarátokat: Sikerül-e 2007 után végre újból legyőzni a Veszprémet a bajnoki döntőben, valamint hogy milyen csapattal, milyen esélyekkel áll ki a következő szezonban, és milyen felépítésű versenysorozatokban vesz részt a csapat. Erről beszélt Szögi Nándor, a MOL Pick Szeged Operatív igazgatója portálunknak.

Szögi Nándor - Operatív Igazgató
Nyugodtan kijelenthetjük, most következik a szezon legizgalmasabb része. Az oda-visszavágós bajnoki döntő.

A szerdai, Balatonfüred elleni idegenbeli találkozó eredményétől függetlenül már bejutottunk a bajnoki döntőbe. Az már biztos, hogy a Telekom Veszprém megnyerte az alapszakaszt, így a visszavágó lesz Veszprémben, az első meccs Szegeden. Az idei szezon egymás elleni találkozói ékesen bizonyították, hogy bármilyen végeredmény előfordulhat, ergo a párharc kimenetele megjósolhatatlan.

Hogyan tekint vissza a szezon eddig eltelt időszakára?

Mindamellett, hogy természetesen teljes gőzzel a bajnoki döntőre fókuszálunk, a szezon során a Bajnokok Ligájában legalább a legjobb 8 közé szerettünk volna jutni, azonban a csoportban a tervezetthez képest kevesebb pontot gyűjtve nem a legideálisabb helyzetből vártuk a folytatást. Az egyenes kieséses szakaszban a német sztárcsapat, a THW Kiel személyében erős ellenfelet kaptunk és sajnálatos
módon nem sikerült a következő körbe jutnunk. A Magyar Kupa fájó pont. A debreceni arénában 1300 szegedi szurkoló fantasztikus buzdítása ellenére, kiváló játékvezetés mellett, egy pár perces rövidzárlat sajnos elég volt ahhoz, hogy a veszprémiek a maguk javára eldöntsék a találkozót.

Az őszi hullámvölgyből sikerült kijönnie a csapatnak. Mi volt ennek a kulcsa? Beszélgetések, egyéni motivációk, pszichológia vagy valami más?

Valóban rengeteg beszélgetés volt. A csapat végig érezhette, hogy a vezetőség teljes mellszélességgel kiáll az edző mellett. A téli szünet során változás is volt a keretben, illetve pozitívan hatott a játékosokra az is, hogy ebben az időszakban „ki tudtak szakadni” a szegedi közegből, új impulzusok érték őket. Januárban, az Eb után visszatérve teljesen más mentalitást tapasztalhattunk, az alapoktól kellett újrakezdeni mindent. Hogy ez sikeres volt, látszik, hiszen nyerni tudtunk a Veszprém Arénában. Természetesen a szezon hátralévő részét is szeretnénk ilyen magas színvonalon befejezni.

Említette, hogy az edző személye iránt teljes a bizalom.

Úgy gondoljuk, hogy Szegeden Juan Carlos Pastor és Marko Krivokapic személye a garancia a magas színvonalú szakmai munkára.

Az érkezők közül néhány nevet ismerünk már. Várhatóak még új bejelentések?

A korábbiakban bejelentettük Mirko Alilovic, Stanislav Kasparek, Joan Canellas és Nik Henigman érkezését. Terveink szerint lesz még bejelentés, de ezt természetesen - mint ahogy korábban is -, ezúttal is a Klub hivatalos csatornáin fogjuk megtenni. Az új bejelentések időzítése kapcsán több tényező van, amit figyelembe kell venni. Ha bárki érkezik hozzánk, minden esetben előre leegyeztetjük a játékos adott klubjával, menedzserével, és persze magával a játékossal is a saját bejelentésünk időpontját és formáját. A csapatnak az elmúlt években sikerült olyan nemzetközi reputációt elérnie, hogy sztárjátékosok is célként tekinthetnek arra, hogy Szegedre igazoljanak. Alilovic és Canellas jó példa erre. A magyar és a külföldi menedzserek is számolnak velünk, látják, hogy mindamellett, hogy a Klub működése stabil, a játékosok szakmai fejlődés is garantált.

Az Európai Szövetség (EHF) szokás szerint kihozta a Bajnokok Ligájáról szóló, országok szerinti rangsorát. Magyarország a férfiaknál ezek szerint 1 csapatot indíthat a BL-ben. Nem újdonság ez, a korábbi években is előfordult már. Milyen eljárásmenettel kérheti a magyar második helyezett csapat, hogy szerepelhessen a Bajnokok Ligájában? Tegyük hozzá, reméljük idén emiatt a Veszprémnek fáj majd a feje.

Már a korábbi években is volt rá precedens, hogy az országok szerinti rangsor alapján mindössze a magyar bajnok csapat indulhatott alanyi jogon a férfi BL-ben. Akárcsak a korábbi években, ezután is lesz lehetősége további magyar csapatnak pályázni BL indulásra. Tekintettel arra, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségnek van joga plusz helyet kérvényezni a Bajnokok Ligájában, biztos vagyok benne, hogy a magyar bajnokság ezüstérmese megpróbál majd élni ezzel a lehetőséggel. A plusz indulási hely megszerzése egy folyamat, melynek során pályázatot kell benyújtani, amit az Európai Szövetség megvizsgál és dönt, hogy figyelembe veszi-e? Amennyiben igen, akkor az már egy következő lépés, hogy a bejutási lehetőségnek milyen formátumát ajánlják fel. Lehet az, hogy szabadkártyával automatikus indulást kap egy csapat, de lehet az is, hogy kvalifikációs párharc vagy tornán keresztül jut el valamely csapat a BL-be. Az utóbbi években egy nagyon pozitív külső visszajelzés volt nekünk, hogy szabadkártyával indulhattunk, ráadásul az ún. „erősebb ágon”, az „A”, „B” csoportok valamelyikében. Persze idén az is kiderült, hogy az ún. „gyengébb ágon” is vannak erős csapatok, elég csak a legjobb 8 közé bejutó dán Skjern, vagy a kölni Final4 résztvevő francia Montpellier együttesére gondolni. Persze most még a bajnoki döntő előtt vagyunk, de ha mégis szükségünk lenne rá, akkor idén is minden létező lehetőséget megragadunk arra, hogy indulhassunk a Bajnokok Ligája 2018/19-es kiírásában.

Ha már Bajnokok Ligája és jövő. Napvilágot látott az a hír is, hogy 2020-at követően egy elitliga rendszerben gondolkodik az EHF, jelenleg 12 csapatosra tervezik, ez kering a rendszerben. Erről mit tudnak?

Az Európai Kézilabda Szövetség és a csapatok érdeke közös. A Bajnokok Ligája az európai kézilabda csúcsterméke, ezt a „terméket” kell minél magasabb szintre fejleszteni. Ennek fontosságát az EHF is tökéletesen átlátja és tudja.

Jelenleg folyamatban van egy új, 2020 és 2030 közötti időszakra vonatkozó tender elbírálása. Valószínűsíthetően ebben a 10 éves időszakban maga a BL versenyrendszere is átalakulásra kerül, de 2018 tavaszán még nem lehet pontosan megmondani, hogy ez hogyan és miként fog megtörténni. A versenyrendszer, amennyiben szükséges, leghamarabb 2020 vagy 2021 őszétől változhat.

Jöjjünk kicsit közelebb, Európán belül. A Bajnokok Ligája majd egész évben kihívás a csapatok számára. Emellett a Szeged a magyar bajnoki rendszerben vesz részt. A SEHA Liga, amely volt jugoszláv csapatok, illetve a fehérorosz Meshkov Brest bajnoki küzdelmeit takarja, mennyire jön szóba a Szeged esetében? Korábban anyagi okai voltak a távolmaradásnak. Úgy hiszem azonban, hogy a magyar bajnoki küzdelmeknél mindenképpen nívósabb sorozatot jelentene.

A Magyar Kézilabda Szövetség előírása szerint minden magyar csapatnak a kezdetektől, tehát az alapszakasz első fordulójától részt kell vennie a magyar bajnoki küzdelmekben. A Veszprém példája is mutatta, hogy amikor a Magyar Kézilabda Szövetség behozta ezt a szabályt, ők is 1 idényt vállaltak, és ezután kiléptek a SEHA Ligából, nem érte meg nekik ez a több frontos terhelés.

Ha már több frontos terhelés. Kik kerülhetnek be Pastor edző látókörébe, mint fiatal magyar tehetségek? Akár a szegedi utánpótlás csapatokból.

Vannak ilyen fiatalok, én magam is nagy érdeklődéssel várom, hogy az 1999-es születésű, saját nevelésű kapusunk, Nagy Martin, illetve az 1998-as születésű Stefan Sunajko képes lesz-e élni a lehetőséggel?

Fotó: pickhandball.hu
Cikk: Boros Tamás
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!