A multifokális lencsék szerepe

PR-cikkek , 2024.05.28

Minden bizonnyal sokan ismerik azt a bosszantó érzést, amikor hirtelen lenne szükség az egyik szemüvegünk helyett a másikra, de megfeledkezünk róla, hogy lecseréljük, és csak akkor vesszük észre ezt, amikor nem látjuk jól, amit kéne. Vagy esetleg nem is találjuk azt a bizonyos másik szemüveget.

Szemüveg A multifokális szemüveg erre nyújt megoldást.  

Mi az a multifokális szemüveg?

A multifokális szemüveg egy olyan eszköz, amely több különböző látászónát egyesít egy szemüvegben. Azaz a viselője egy szemüveggel tud távolra is és közelre is jól látni, és közepes távolság esetén is éles lesz a kép számára. Így tehát egyetlen eszköz elegendő lesz akkor is, ha sem közelre, sem távolra nem látunk jól.  

A multifokális lencsék komplexek, ez a komplexitás teszi lehetővé, hogy a viselésekor minden távolságra jól lehessen fókuszálni. Három fő részük van, az első a távoli, a második a közeli, a harmadik pedig a köztes zóna.  

Fontos, hogy a speciális szemüveglencséket megfelelően készítsék el, ezért válasszunk minden esetben olyan optikai szalont, ahol a speciális szemvizsgálaton kívül tanácsadást is kaphatunk. Ilyen például a Galéria Optika Üzlete.

Hogyan viseljük a kezdetekkor?

Ez egy fontos kérdés, ugyanis mivel a multifokális lencse több látási zónában biztosítja az éles látást, így amikor először viselünk ilyen szemüveget, az furcsa lehet.  

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek az új szemüvegünket segítenek majd a lehető legrövidebb idő alatt megszokni:

  • Viseljük állandóan!
  • Ne váltogassuk a korábban megszokott szemüvegünkkel, azzal csak növeljük a hozzászokás idejét, és feleslegesen meg is terheljük vele az idegrendszerünket.
  • Ne csak a szemünket mozgassuk, hanem a fejünk finom mozgatásával is segítsük az éles kép megtalálását. A multifokális lencse úgy működik, hogy a felső rész a távolba látást segíti, a középső rész a köztes távolságért felelős, a lencse alsó részén keresztül pedig megfelelően tudjon a szemünk fókuszálni közelre tekintéskor. Azt, hogy a lencse megfelelő részén keresztül nézzünk az adott irányba, egy kis gyakorlással hamar meg lehet tanulni. Ezt tudjuk segíteni és gyorsítani azzal, ha a fejünk finom mozgatására is odafigyelünk.
  • Éles képet a középső optikai zónában kapunk, így a perifériás látómezőben homályos képet tapasztalhatunk, ha csak a szemünkkel pásztázzuk a látnivalót. Ebben az esetben is a fejünk mozgatásával segítsünk az éles kép beállításában.

  • Hogyan válasszunk?
A multifokális szemüveg készítését minden esetben ajánlott egy látásvizsgálattal kezdeni. Ezután végig kell gondolnunk, hogy milyen tevékenységekre fogjuk leginkább használni - majd az optikusunkkal egyeztethetünk is ezzel kapcsolatban, így a legmegfelelőbb lehetőséget tudja majd ajánlani számunkra.  

Végül pedig ki kell választani a megfelelő keretet is. Ne feledkezzünk meg róla, hogy mivel minden távolságtartományba látunk majd az új szemüvegünkkel, így egész nap viselnünk kell. Legyen a keret kényelmes és strapabíró! Ennek kiválasztásában tapasztalt látszerész kollégák segítenek.

A multifokális (progresszív) lencse azon szemüveg viselők számára nyújt megfelelő segítséget, akiknek a mindennapokban fontos a lendületes, aktív életmód.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!