Fontos tudnivalók a lambériaválasztás előtt

PR-cikkek , 2025.02.28

Újra divatba jött a lambéria! Ezúttal azonban nem a jól ismert, műanyag változat a kelendő, hanem a minőségi, fából készült termékek.

Lambéria Ott, ahol a konyha, étkező rusztikus vagy mediterrán stílusban készül, ez a falburkolat kihagyhatatlan megoldás.

De nem mindegy, milyen anyagot választunk alapul. A lambéria beltéren lucfenyőből készül leggyakrabban, de a Lambéria Pont Fatelep kínálatában borovi fenyő alapanyagú is elérhető.

Mit nézzünk meg először?

Mindenekelőtt azt tisztázzuk, hova fogjuk elhelyezni a lambériát, majd ennek tudatában válasszuk ki az anyagot. Jellemzően az étkező az a hely a lakásban, ahova ez a modern kivitelű falburkolat kerül, de egyes esetekben a nappalikban is láthatunk lambériát.

Vannak, akik a nyári konyhába telepítik, de néha az erkélyeken, teraszokon is találkozhatunk velük, hiszen különleges hangulatot árasztanak.

A beltéri felhasználáshoz azok a fák lesznek a legjobbak, amelyeknek alacsony a gyantatartalma, pontosan ilyen a közkedvelt lucfenyő. A kültéri változatok elkészítéséhez a sűrű szerkezetű fafajták az ideálisak. A vörösfenyő vagy a borovi fenyő bátran ajánlott ilyen projektekhez.

A minőség és a szín is meghatározó

A faelemek beépítése az enteriőrbe régóta sokak álma, de a megvalósítás sokszor azért várat magára, mert nehéz megtalálni az igazi árnyalatot. Jól tudjuk, hogy a fa természetes anyag, de ami az előnye, az egyben a hátránya is – sokan nem kedvelik a natúr változatokat, zavarja őket a göbök, csomók megléte a felületen.

Pedig ezek adják meg az igazi autentikus hangulatot! Ugyanakkor ha valóban minőségi termékre vágyunk, akkor a Lambéria Pont Fatelep kínálatában érdemes nézelődni, mert itt prémiumkategóriába tartozó lambérialécek is vannak.

Azt kell nézni a terméklapokon, hogy milyen a betűjelzés: a legnívósabb modellek mellett az A vagy AB jelölés szerepel, ezek jellemzően kissé drágábbak. A B vagy BC betűvel ellátott termékek is jó minőségűek, azonban nem biztos, hogy az étkezőbe kell őket tenni, de a garázsban vagy a melléképületben ideálisak, és az áruk is kedvezőbb.

Jó hír, hogy a színek tekintetében is válogathatunk: a világosabb lambériák – például a lucfenyő, a fehérnyár vagy a nyír – letisztult hatást keltenek. Egy borovi léc azonban kissé melegebb hangulatot kelt: egy mediterrán stílusú konyhába ez lesz az ideális.

Mekkora legyen a méret?

A lambérialécek szélessége meghatározza majd a helyiség kinézetét is. A sűrűn rakott, vékony elemek klasszikusak, de manapság többnyire a szélesebb – 121 mm/146 mm – léceket választják a beltérre is az emberek.

Nem mindegy az sem, milyen maga a profil: szakszavakkal élve létezik nyitott fózolás, amikor a darabok összeillesztésénél 1 cm mély barázda keletkezik, de van trapéz és softline mintás kialakítás is – talán ez utóbbi a legdivatosabb a legömbölyített végek miatt.

Érdemes nem a véletlenre bízni a döntést: inkább látogassunk el személyesen az említett üzletbe is akár, hogy ha az ideális lambériát keressük, hiszen egy ilyen falburkolat évekig, évtizedekig meghatározó eleme lesz az otthonunknak.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!