Fontos tudnivalók a lambériaválasztás előtt

PR-cikkek , 2025.02.28

Újra divatba jött a lambéria! Ezúttal azonban nem a jól ismert, műanyag változat a kelendő, hanem a minőségi, fából készült termékek.

Lambéria Ott, ahol a konyha, étkező rusztikus vagy mediterrán stílusban készül, ez a falburkolat kihagyhatatlan megoldás.

De nem mindegy, milyen anyagot választunk alapul. A lambéria beltéren lucfenyőből készül leggyakrabban, de a Lambéria Pont Fatelep kínálatában borovi fenyő alapanyagú is elérhető.

Mit nézzünk meg először?

Mindenekelőtt azt tisztázzuk, hova fogjuk elhelyezni a lambériát, majd ennek tudatában válasszuk ki az anyagot. Jellemzően az étkező az a hely a lakásban, ahova ez a modern kivitelű falburkolat kerül, de egyes esetekben a nappalikban is láthatunk lambériát.

Vannak, akik a nyári konyhába telepítik, de néha az erkélyeken, teraszokon is találkozhatunk velük, hiszen különleges hangulatot árasztanak.

A beltéri felhasználáshoz azok a fák lesznek a legjobbak, amelyeknek alacsony a gyantatartalma, pontosan ilyen a közkedvelt lucfenyő. A kültéri változatok elkészítéséhez a sűrű szerkezetű fafajták az ideálisak. A vörösfenyő vagy a borovi fenyő bátran ajánlott ilyen projektekhez.

A minőség és a szín is meghatározó

A faelemek beépítése az enteriőrbe régóta sokak álma, de a megvalósítás sokszor azért várat magára, mert nehéz megtalálni az igazi árnyalatot. Jól tudjuk, hogy a fa természetes anyag, de ami az előnye, az egyben a hátránya is – sokan nem kedvelik a natúr változatokat, zavarja őket a göbök, csomók megléte a felületen.

Pedig ezek adják meg az igazi autentikus hangulatot! Ugyanakkor ha valóban minőségi termékre vágyunk, akkor a Lambéria Pont Fatelep kínálatában érdemes nézelődni, mert itt prémiumkategóriába tartozó lambérialécek is vannak.

Azt kell nézni a terméklapokon, hogy milyen a betűjelzés: a legnívósabb modellek mellett az A vagy AB jelölés szerepel, ezek jellemzően kissé drágábbak. A B vagy BC betűvel ellátott termékek is jó minőségűek, azonban nem biztos, hogy az étkezőbe kell őket tenni, de a garázsban vagy a melléképületben ideálisak, és az áruk is kedvezőbb.

Jó hír, hogy a színek tekintetében is válogathatunk: a világosabb lambériák – például a lucfenyő, a fehérnyár vagy a nyír – letisztult hatást keltenek. Egy borovi léc azonban kissé melegebb hangulatot kelt: egy mediterrán stílusú konyhába ez lesz az ideális.

Mekkora legyen a méret?

A lambérialécek szélessége meghatározza majd a helyiség kinézetét is. A sűrűn rakott, vékony elemek klasszikusak, de manapság többnyire a szélesebb – 121 mm/146 mm – léceket választják a beltérre is az emberek.

Nem mindegy az sem, milyen maga a profil: szakszavakkal élve létezik nyitott fózolás, amikor a darabok összeillesztésénél 1 cm mély barázda keletkezik, de van trapéz és softline mintás kialakítás is – talán ez utóbbi a legdivatosabb a legömbölyített végek miatt.

Érdemes nem a véletlenre bízni a döntést: inkább látogassunk el személyesen az említett üzletbe is akár, hogy ha az ideális lambériát keressük, hiszen egy ilyen falburkolat évekig, évtizedekig meghatározó eleme lesz az otthonunknak.

(Webrádió)


Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!