Hidraulika szivattyú működése és fajtái

PR-cikkek , 2024.05.23

Hidraulika szivattyúra szinte kivétel nélkül minden hidraulikus berendezésben szükség van, ez képezi ugyanis a munkagép erőforrását.

Hidraulika Nagy mennyiségű olaj átnyomására képes a hengereken, ezzel pedig a hajtás mechanikus energiáját átalakítja hidrosztatikus energiává.

A hidraulikus rendszer felépítése során ügyelni kell az alkatrészek minőségére, és arra, hogy az adott feladat ellátásához megfelelő elemek legyenek beépítve. Egy váratlan meghibásodás ugyanis jelentős anyagi kárral, illetve akár emberélet veszélyeztetésével is járhat. Az MPH-nál kapható Parker hidraulika termékek garantáltan a legmagasabb minőséget képviselik, és kiemelkedően hosszú élettartammal rendelkeznek.

Csoportosítás 

Számos különböző rendezési elv alapján csoportosíthatóak ezek az alkatrészek. Felhasználási területüket tekintve lehetnek mobil, illetve általános ipari hidraulika szivattyúk. Tervezési besorolás szerint pedig három fő kategóriát különböztetünk meg, melyekbe a szivattyúk túlnyomó többsége besorolható. Ezek az axiáldugattyús, a fogaskerekes és a lapátos kivitelek.

Egy további szempont lehet a folyadékszállítás mennyiségének szabályozhatósága. Itt két csoport létezik, az állandó folyadékszállítású modellek, ahol a folyadék mennyisége nem szabályozható, illetve a változtatható térfogatú változat. Míg az előzőnél mindhárom tervezési besorolás alkalmazható, addig utóbbinál csak a dugattyús és lapátos típus használható. A fogaskerekes nem alkalmas erre, ezért mobil hidraulikában nem is nagyon alkalmazzák.

Szállítási kapacitás 

A hidraulika szivattyú szállítási kapacitása függ a fordulatszámtól, és az egy fordulat alatti térfogat kiszorítástól, amit köbcenti/fordulat mértékegységben adnak meg a szivattyú jellemzőinél. Ez a szám a csatlakozónál lévő értéket jelöli. A rendszer más részein ez alacsonyabb lehet, ugyanis a berendezés működés közben veszteséget generál. Így a működtető szerveknél az érték már biztosan kevesebb lesz. A csökkenés mértékét a rendszer hatásfoka jelzi.

Lehetőség van a szállítási mennyiség módosítására. Ez a fentiek tükrében kétféleképpen lehetséges. Az egyik a fordulatszám változtatása. Ha ezzel se lehet elérni a kívánt teljesítményt, a szivattyú cseréjére van szükség, olyan típusra, ami nagyobb térfogat kiszorítási képességgel rendelkezik.

Karbantartás

A szivattyú üzembe helyezése előtt érdemes tájékozódni az esetlegesen felmerülő típushibákról, a karbantartási folyamatokról. Az a legjobb, ha már a vásárlás pillanatában megfelelő kapcsolatok állnak rendelkezésre megbízható szakemberek és szerelők személyében, akikhez fordulni lehet meghibásodás esetén. Így garantált, hogy rövidebb időre lesz csak munkaképtelen a berendezés, és ezáltal kevesebb termeléskieséssel kell majd számolni.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!