Megmutatjuk a szembevérzés 3 fő típusát

PR-cikkek , 2024.06.17

Mindenképpen ijesztő látvány lehet, ha bevérzett a szemünk, azonban nem minden esetben jelent ez komoly gondot. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges kimenetelekkel.

Szemészet
A szem többféleképpen is bevérezhet. A vérzés helye is meghatározhatja, hogy szükséges-e valamilyen kezelés igénybevétele, vagy csak egy ártalmatlan dologról van szó. Mindenesetre érdemes tudni, hogy a megfelelő kezelés hiánya bizonyos esetekben akár szövődményekhez is vezethet, így mindenképp forduljon orvoshoz, ha valami nincs rendben. Bármilyen bevérzés vagy szembetegség adhat okot aggodalomra, és nem érdemes kockáztatni.

Mit jelent a kötőhártya alatti vérzés?

Az Optimum Szemészet OCT vizsgálata is alkalmas a szembevérzés okának kiderítésére, ha szükséges. A kötőhártya alatti vérzés azonban sok esetben nem ilyen. Úgy jelentkezik, hogy a szem felszínén, az egyébként láthatatlan erekből szivárog a vér.

A kötőhártya két lemezből álló szövetréteg, amik közé beszorulhat a vér: ez válik láthatóvá a bevérzésnél, és általában egy cseppnyi mennyiség mutatja így meg magát. Amitől súlyosabbnak látszik a helyzet, az az, hogy ez az egy cseppnyi vér a szemgolyó elég nagy területén szétszóródhat.

A szem bevérzésének ez a fajtája általában ártalmatlannak bizonyul. Nagyjából egy hét alatt el is múlik anélkül, hogy fájdalmat okozna. Szerencsére a látást sem befolyásolja, így nincs szükség kezelésre.

Hyphema, ami már nem olyan ártalmatlan

Ez a típusú bevérzés már nem tartozik azok közé, amivel nem kell foglalkozni. Általában akkor alakul ki, ha a szivárványhártya megsérül vagy szakad. Sokkal ritkább, mint az előző, azonban ez hatással lehet a látásunkra is. Az teszi veszélyessé, hogy nem mindig látható a vérzés.

A tünetei általában a szem fájdalma, a pupilla vagy az írisz előtti bevérzés, a homályos látás és a fényérzékenység is. A bevérzésnek azonban van egy mélyebb típusa is, ami nem okoz látható vért. Ennek tipikus tünetei a homályos látás, a nyomás érzése a szemben, a duzzadt szem vagy akár a vöröses árnyalatú látás is.

Az arcot, szemet vagy fejet ért sérüléseken kívül okozhatja még az is, ha megerőltetjük magunkat vagy magas a vérnyomásunk. Azonban fontos, hogy ez kezelésre szorul.

Milyen kockázati tényezői vannak a szembevérzés kialakulásának?

Csak néhány a lehetőségek közül:

  • retinaszakadás vagy -leválás
  • központi retinavéna elzáródása
  • hátsó üvegtest-leválás
  • aneurizma
  • sarlósejtes retinopátia
  • diabéteszes retinopátia
  • időskori makuladegeneráció
  • érelmeszesedés
  • Terson-szindróma

Az ártalmatlannak tűnő szembevérzést is érdemes megmutatni a megfelelő szakorvosnak, hiszen nem tudhatjuk, hogy tényleg az-e. Minden tekintetben előnyös lehet, ha konzultálunk a szemorvosunkkal, mielőtt megvárnánk, amíg magától elmúlik a vérzés.

Nem érdemes kockáztatni a látásunk épségét, mert bizonyos esetekben veszélyes lehet. Ahogy már szó volt róla, vannak olyan esetek, amikor a szembevérzés nem látható. Egy vizsgálat azonban kiderítheti, hogy szükséges-e kezelés.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!