A brüsszeli terrortámadás áldozatai keresetet nyújtottak be a belga állam ellen

Terrorizmus, 2021.03.22

A 2016 március 22-én elkövetett brüsszeli terrortámadás 19 áldozata keresetet nyújtott be a belga állam ellen arra hivatkozva, hogy Belgium nem adott nekik kellő segítséget történtek után - írta hétfőn a BrusselsTimes helyi napilap.

"Azzal vádoljuk az államot, hogy nem adott megfelelő iránymutatást, jogi támogatást" - nyilatkozta Nic Reynaert az áldozatokat képviselő ügyvéd, aki maga is jelen volt a támadások elkövetésekor.

Reynaert keresetét hétfőn, öt évvel a merénylet után kezdi tárgyalni a belga elsőfokú bíróság, április közepén illetve május elején a többi áldozat ügyét vizsgálják ki.

Reynard elmondta, hogy a metrókocsiban éppen a merénylet elkövetője mellett ült, amikor a pokolgép felrobbant. Hozzáfűzte, hogy a történtek emléke még mindig kísértik, fizikai és lelki megpróbáltatásokon megy keresztül.

"Meg vagyok győződve arról, hogy megnyerem a pert. A többi áldozatnak segítséget nyújtok, mert ha a közeljövőben ismét terrortámadások történnek, akkor az emberek újra ebben a helyzetben találják magukat, és ezt szeretném elkerülni" - tette hozzá.
2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak - köztük a három elkövető -, 340-en megsebesültek, köztük két magyar. Ugyanez a hálózat csapott le egy évvel korábban Párizsban, a Bataclan koncertteremben, amely következtében 130 ember vesztette életét. Az akciók elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

A terrortámadásokról hétfőn Fülöp belga király, Matilda királyné és a belga miniszterelnök Alexander de Croo részvételével tartottak megemlékezést. A királyi pár és a kormányfő a megemlékezés keretében találkozott az áldozatokkal és azok hozzátartozóival. A merényletek színhelyén koszorúkat helyeztek el, az áldozatok emléktáblája elött, egy perces néha csenddel rótták le tiszteletüket.

A belga igazságügyi kamara január elején 10 személyt utalt esküdtbíróság elé a brüsszeli terrortámadásokkal kapcsolatban, köztük a 2015-ös párizsi merénylet egyetlen életben maradt elkövetőjét Szalah Abdeszlámot is. Abdeszlámot 2016 március 18-án vették őrizetbe Belgiumban, feltételezhetően letartóztatása ösztönözte a brüsszeli terrorista sejt tagjait, hogy pár nappal később véghezvigyék a merényletet. Abdeszlám és bűntársai perét szeptember elején tárgyalják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!