A holland terrorelhárítás titkos jelentésében egyes politikai pártok radikalizálódására figyelmeztetett

Terrorizmus, 2022.05.03

A terrorizmus elleni küzdelmet koordináló holland ügynökség(NCTV) titkos jelentéseiben többször is figyelmeztetett az ország egyes politikai pártjainak és politikusainak radikalizálódására - írta kedden a Dutchnews hírportál az NRC holland napilap közléseire hivatkozva.

Az NRC az információszabadságról és az úgynevezett nyílt kormányzásról szóló jogszabályok alapján olyan bizalmas dokumentumokhoz fért hozzá, amelyeket az igazságügyi minisztériumhoz tartozó ügynökség az önkormányzatoknak, a rendőrségnek és hírszerző szolgálatoknak küldött el az utóbbi évek során.

Az ügynökség mindazonáltal a lapnak jelezte, hogy tavaly óta nem gyűjt ilyen jellegű információkat, miután a NRC nyilvánosságra hozta, hogy az NCTV jogellenesen megfigyeli magánszemélyek, vallási vezetők, valamint aktivisták és politikusok online tevékenységét.

A jelentésekben szerepel az euroszkeptikus Szabadságpárt és a Fórum a Demokráciáért, valamint a kisebbségi jogokat is képviselő, bevándorláspárti Denk is.

A Denkre, amelyet két, a holland Munkapártból kivált török származású politikus alapított, a jelentésekben mint "a szalafizmus holland parlamenti platformjára" utalnak, amely azt terjeszti, hogy a muszlimokat hátrányos megkülönböztetés éri az országban. A jelentésben azt is megemlítik, hogy a párt Facebook-oldalán "bárkit, aki megkérdőjelezi a párt módszereit, ellenségnek, cionistának vagy nácinak" tüntetik fel. Az NCTV szerint ez a retorika csökkentheti a kormány iránti bizalmat, és antidemokratikus tendenciák kialakulásához vezethet. Az ügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy a Geert Wilders vezette Szabadságpárt "egyre közelebb kerül a szélsőjobboldalhoz, és feszültséget szít a hollandok és a külföldiek között".

Farid Azarkan, a Denk vezetője szerint a jelentések állítási "gyenge lábakon állnak, de vádaskodó hangvételűek", míg Geert Wilders megígérte, hogy tanulmányozni fogja a megállapításokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!