A moszkvai ügyészség a terrorizmust igazoló szervezetnek tartja a Memorialt

Terrorizmus, 2021.11.12

A moszkvai ügyészség kezdeményezte a Memorial emberi jogvédő központ megszüntetését, mert olyan intézménynek tartja, amely szerint igazolható a terrorista és szélsőséges szervezetek támogatóinak tevékenysége.

Az ügyészség pénteken nyilvánosságra hozott keresetében azt állította, hogy a Memorial anyagai tartalmazzák az olyan nemzetközi terrorista és szélsőséges szervezetek tevékenysége igazolásának "nyelvi és pszichológiai ismérveit", mint a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami, a Tablighi Dzsamaat, al-Takfir val-Hidzsra, az Artpodgotovka és a Jehova Tanúi. Oroszországban mind az öt, a jogvédő központ által felkarolt szervezetet betiltották korábban, magát a Memorialt pedig idegen ügynöknek minősítették.

A keresetben kifejtett indoklás szerint a kifogásolt szervezetek tevékenységüket ugyan a vallásszabadsághoz való jog gyakorlásaként mutatják be anyagaikban, ám ezek valójában arra irányulnak, hogy az emberek meghatározatlan körében azt képzetet keltsék, hogy elfogadható a nemzetközi szélsőséges és terrorista szervezetek tevékenysége, valamint az azokban való részvétel. Az ügyészek felrótták a Memorialnak, hogy szisztematikusan eltitkolta az idegen ügynöki tevékenységére vonatkozó információkat, és megsértette az orosz alkotmányt, az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezményt, a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát, az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát és a gyermekek jogairól szóló egyezményt.

Az orosz főügyészség csütörtökön a legfelsőbb bíróságnál kezdeményezte a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztési Társaság felszámolását, a moszkvai ügyészség pedig pénteken az orosz fővárosi törvényszékhez nyújtott be keresetet a hasonló nevű jogvédő központ ellen. Dmitrj Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken - még a keresetnek a felszámolással fenyegetett szervezetek általi publikálása előtt - újságíróknak azt mondta, nem tudja, milyen alapon akarják betiltani a két Memorialt.

A Nemzetközi Memorial 2016, a Memorial jogvédő központ pedig 2014 óta szerepel az idegen ügynöknek minősített nem kormányzati szervezetek listáján. A Nemzetközi Memorial az egyik legrégebbi nonprofit szervezet, amely a Szovjetunióban és a mai Oroszországban alkalmazott politikai elnyomás tanulmányozásával foglalkozik.

Az orosz belügyminisztérium egyébként pénteken ismét körözést adott ki Vlagyimir Oszecskin, az elítéltek jogainak védelmében fellépő Gulagu.net alapítója ellen. Egy moszkvai bíróság 2020 júliusában elrendelte az Oroszországból 2015-ben Franciaországba távozott Oszecskin letartóztatását, csalás címén.

A Gulagu.net alapítója szeptember végén-október elején videofelvételeket hozott nyilvánosságra az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Szaratov megyei 1. számú tbc-kórházában rabok ellen állítólagosan elkövetett fizikai és nemi erőszakról. Oszecskin azt mondta akkor, hogy több mint ezer hasonló tartalmú, az FSZIN archívumaiból származó videófájl birtokába jutott, és ezeket kijuttatta Oroszországból. A felvételek szerinte megerősítik, hogy az oroszországi büntetés-végrehajtási és előzetes letartóztatási intézményekben rendszerszintű a kínzás.

Az ügy egyik furcsasága, hogy az orosz belügyminisztérium szerdán visszavonta a körözést Szergej Szaveljev programozó, volt elítélt ellen, aki Oszecskinhez eljuttatta az állítása szerint FSZIN számítógépeiről származó felvételeket. Szaveljev Franciaországban menedékért folyamodott.

A Gulagu.net egyébként 2021. május 25-én hivatalosan befejezte oroszországi tevékenységét, mert az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerint tulajdonosa nem tett eleget a hírközlőként való lajstromba vételhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének.

A Roszkomnadzor pénteken jegyzőkönyvet vett fel az idegen ügynöknek tartott tömegtájékoztatási eszközök működési rendjének megsértése címén Roman Badanyin, a nyáron nemkívánatosnak minősített, amerikai székhelyű Project Media volt főszerkesztője és Pjotr Verzilov, a Mediazona hírportál kiadója ügyében. Az igazságügyi minisztérium ugyanezen a napon felvette az idegen ügynöknek minősített, nem bejegyzett társadalmi szervezetek jegyzékébe az LMBT-hálózat elnevezésű csoportot, rámutatva, hogy annak tevékenységét a már 2016-ban idegen ügynök nonprofit szervezetnek minősített Szfera jótékonysági alap finanszírozza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!