A Párizshoz közeli Suresnes-ben épül meg a terrorizmus franciaországi emlékmúzeuma

Terrorizmus, 2021.05.11

Emmanuel Macron francia államfő kedden bejelentette, hogy a Párizstól nyugatra található Suresnes-ben épül meg a terrorizmus franciaországi emlékmúzeuma. Az alapkövet 2022 márciusban teszik le, a múzeumot 2027-ben avatják fel.

A múzeum létrehozását 2018 szeptemberben jelentette be a francia elnök. A projekttel megbízott történész, Henry Rousso márciusban jelezte, hogy a múzeum várhatóan 2027-ben nyílik meg.

A világban tucatnyi múzeum emlékezik meg a terrortámadások áldozatairól, köztük az 1995-ös Oklahoma Cityben vagy a 2011-ben Oslóban elkövetett merényleteknek, valamint a 2001 szeptember 11-i amerikai iszlamista támadásoknak szentel emlékhelyek.

A francia múzeumban az 1974 óta Franciaországban elkövetett valamennyi terrortámadás áldozatairól megemlékeznek.

A párizsi Drugstore Publicis bevásárlóközpontban - amely a boulevard Saint-Germain és a rue de Rennes sarkán működött -, 1974. szeptember 15-én végrehajtott merényletben ketten meghaltak és 34-en megsérültek. Ez a legrégebbi terrortámadás, amiért az 1970-es és 80-as évek elsőszámú közellenességének, a venezuelai Ilich Ramírez Sáncheznek, ismertebb nevén Carlosnak, bíróság előtt felelnie kellett.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint a múzeum kiemelt helyet biztosít az áldozatoknak, a túlélőknek, a fizikai és a pszichikai sérülteknek, valamint azoknak, akik a támadásokkor elsőként avatkoztak be és nyújtottak segítséget. A megemlékezésnek szentelt részben a terrorizmus minden francia áldozatának nevét feltüntetik, azokét is, akik külföldi merényletekben vesztették életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!