TV műsor

A spanyol bíróság 122 év börtönre ítélte az ETA terrorszervezet egyik volt vezetőjét

Terrorizmus, 2020.07.24

A spanyol bíróság pénteken 122 éves börtönbüntetésre ítélte María Soledad Iparraguirrét, a már feloszlott Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet egyik volt vezetőjét egy huszonöt évvel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet miatt.

A bíróság megállapította, hogy az Anboto fedőnéven ismert terrorista rendelte el 1995 decemberében Luciano Cortizo ezredes meggyilkolását egy, az autójába rejtett pokolgéppel.

A León belvárosában elkövetett támadásban a katonai vezető életét vesztette, 18 éves lánya súlyosan megsérült, és tovább három járókelő is sérüléseket szenvedett.

A robbantást Sergio Polo hajtotta végre, akit korábban 110 év börtönre ítéltek ezért a bűncselekményért.

Az 59 éves Anaboto 2004-ben került a francia hatóságok kezére élettársával Mikel Albizu Iriartével, az ETA egykori politikai vezetőjével, valamint további 16, illegális szeparatista tevékenységgel gyanúsított személlyel együtt. Letartóztatásukat a spanyol kormány történelmi akciónak, a francia kormány pedig "a terrorizmus elleni háború egyik legszebb győztes csatájának" nevezte.

Franciaország 2019-ben adta át Anabotót a spanyol hatóságoknak, miután ott letöltötte büntetését. A baszk terroristának ez az első pere Spanyolországban, ahol összesen 12 merénylet elrendelése miatt kell felelnie.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoport 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy támadásokkal, és 2018 májusában feloszlatta magát.

Elfogott tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban, egy terrorista pedig Portugáliában.

A véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több 800 gyilkosságot írnak, amelyekből több mint 300 máig felderítetlen.

Az ETA utolsó merényletét Franciaországban hajtotta végre tíz évvel ezelőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!