Az EU a terrorizmusra való felbujtás miatt elítélt ukrán fiatalember szabadon bocsátását követeli

Terrorizmus, 2019.03.22

Az Európai Unió Pavlo Hrib, az Oroszországban terrorizmusra való felbujtás vádjával hat évre elítélt ukrán fiatal azonnali szabadon engedését követeli - közölte rövid közleményében az EU külügyi szolgálata (EEAS) pénteken.

Az uniós szolgálat arra emlékeztetett, hogy a 2017 augusztusában Fehéroroszországban elfogott, és Krasznodarban fogva tartott 19 éves ukrán fiatalember súlyos beteg.

Kijelentették, az Európai Unió elvárja, hogy Hrib megkapja a számára létfontosságú orvosi kezeléseket. Mindaddig, amíg őrizetben marad, lehetővé kell tenni az ukrán orvosoknak a fiatalember meglátogatását és vizsgálatát az Európai Emberi Jogok Bíróságának ítéletében előírtak szerint - tették hozzá.

Pénteken az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság hat év szabadságvesztésre ítélte Pavlo Hribet, aki a vád szerint arra próbált meg rávenni egy Szocsiban élő diáklányt, hogy terrorcselekményt kövessen el a saját ballagási bankettjén, majd hagyja el Oroszországot. Hrib a bűncselekmény elkövetésekor az Ukrán Nemzetgyűlés - Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) elnevezésű szélsőséges nacionalista szervezet tagja volt.

Hrib jogi képviselője pénteken fellebbezést helyezett kilátásba a Rosztov-na-Donuban kihirdetett ítélet ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!