Az EU felvett egy újabb csoportot és három embert a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló szankciós listájára

Terrorizmus, 2022.06.20

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa úgy határozott hétfőn luxembourgi ülésén, hogy az al-Kaida nevű nemzetközi terrorhálózathoz kapcsolódó, a Száhel-övezetben működő Dzsamáa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín (JNIM) csoportot és három magas rangú vezetőjét felveszi a terrorszervezetek tagjait, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyeket és szervezeteket felsoroló listájára.

Az uniós tanács hétfői tájékoztatása szerint az intézkedések a JNIM két parancsnokát, valamint a csoporthoz tartozó Anszárul Iszlám nevű szervezet vezetőjét célozzák.

A szankcionált csoport és vezetőik felelősek számos terrortámadásért, amelyeket többek között helyi civilek, az ENSZ mali békefenntartó missziója, valamint a Burkina Fasó-i védelmi és biztonsági erők ellen követtek el. Tevékenységük hozzájárul a terrorfenyegetettség nyugat-afrikai terjedéséhez, és ezért komoly és folyamatos fenyegetést jelentenek az Európai Unióra, valamint a regionális és nemzetközi stabilitásra nézve - emelte ki közleményében az uniós tanács.

A hétfőn hozzáadottakkal együtt a listán immár tizenhárom emberrel és négy, a terrorizmust támogató szervezettel szemben alkalmazott korlátozó intézkedések szerepelnek, köztük a pénzeszközök és egyéb bevételek befagyasztását kimondó rendelkezések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések. Sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható a szervezetek és vezetőik rendelkezésére semmilyen pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás.

A jegyzékbe vétel kritériumai között szerepel a terrorcselekmény végrehajtása vagy ilyen jellegű cselekmény kísérlete, illetve elősegítése miatt indított büntetőeljárás során kimondott elmarasztaló ítélet.

Az Európai Unió 2016 szeptembere óta fogad el önállóan korlátozó intézkedéseket az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezettel, valamint a velük kapcsolatban álló személyekkel, csoportokkal, vállalkozásokkal és szervezetekkel szemben. Az uniós szankciórendszer független, de kiegészíti azt a rendszert, amely lehetővé teszi a szankciók ENSZ-szintű elfogadását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!