Az EU további két csoportot és két embert vett fel a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló szankciós jegyzékébe

Terrorizmus, 2022.02.21

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió Külügyi Tanácsa úgy határozott hétfőn, hogy az afganisztáni és a szomszédos régiókban működő, az al-Kaidához és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kapcsolódó két csoportot és két embert felvesz a terrorszervezetek tagjait, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyeket és szervezeteket felsoroló jegyzékébe.

Az uniós tanács hétfői tájékoztatása szerint a szankcionált emberek és szervezetek részt vesznek az Afganisztánban és a szomszédos országokban elkövetett terrortámadások tervezésében és végrehajtásában, ezért komoly és folyamatos fenyegetést jelentenek a regionális és nemzetközi stabilitásra.

A szankcionáltak - egy pakisztáni és egy afgán álampolgár, valamint két, főként India területén tevékenykedő szervezet - propaganda-tevékenységeik révén kulcsszerepet játszanak az al-Kaida és az Iszlám Állam erőszakos dzsihádista ideológiájának terjesztésében és a terrorcselekmények elkövetésének ösztönzésében.

A hétfői határozattal együtt nyolc emberrel és két, terrorizmust támogató szervezettel szemben alkalmazott korlátozó intézkedések között pénzeszközök és egyéb bevételek befagyasztásával kapcsolatos rendelkezések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések szerepelnek. Sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható rendelkezésükre semmilyen pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás.

A jegyzékbe vétel feltételei között terrorcselekmény végrehajtása vagy ilyen jellegű cselekmény kísérlete, illetve elősegítése miatt indított büntetőeljárás során kimondott elmarasztaló ítélet szerepel.

Az Európai Unió 2016 szeptembere óta képes önállóan korlátozó intézkedéseket elfogadni az Iszlám Állam, valamint az al-Kaida terrorszervezetek, valamint a velük kapcsolatban álló személyekkel, csoportokkal, vállalkozásokkal és szervezetekkel szemben. Az uniós szankciórendszer független, de kiegészíti azt a rendszert, mely lehetővé teszi a szankciók ENSZ-beli elfogadását is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!