Az Európai Bizottság javaslatot tett a terrorizmusfinanszírozás és a pénzmosás elleni fellépés erősítésére

Terrorizmus, 2021.07.20

Az Európai Bizottság jogszabálymódosító csomagot mutatott be kedden a terrorizmusfinanszírozás elleni szabályok megerősítésére, melyben egy pénzmosás elleni fellépést koordináló új uniós hatóság felállítását javasolta, továbbá az egész Európai Unióban egységesen érvényes 10 ezer eurós (mintegy 3,6 millió forint) felső határ bevezetését a nagy összegű készpénzfizetések esetében.

A javasolt intézkedések célja, hogy javítsák a gyanús tranzakciók és tevékenységek felderítését, valamint bezárják a kiskapukat, amelyeket a bűnözők illegális jövedelmek tisztára mosására, illetve terrortevékenységek finanszírozására használnak fel.

A javaslatok közvetlenül alkalmazandó szabályokat tartalmaznak többek között az ügyfél-átvilágítás és a tényleges tulajdonlás területén, és figyelembe veszik a technológiai innovációhoz kapcsolódó új kihívásokat, köztük a virtuális fizetőeszközök megjelenését és térnyerését, a pénzmozgások fokozódó összetettségét az egységes piacon és a terrorista szervezetek globális jellegének erősödését.

A javaslatban egy új uniós hatóság létrehozása is szerepel, amely az elképzelés szerint javítani fogja a pénzügyi információs egységek közötti együttműködést, és biztosítani fogja, hogy a magánszektor szereplői helyesen és következetesen alkalmazzák az uniós szabályokat. Támogatni fogja az illegális pénzmozgásokkal kapcsolatos elemzési kapacitás növelését, és a pénzügyi hírszerzést kulcsfontosságú forrássá teszi a bűnüldöző szervek számára.

Az Európai Bizottság az egész unióra kiterjedő, 10 ezer eurós felső határt javasolt a nagy összegű készpénzfizetésekre. A nevezett összeg alatti nemzeti határértékek továbbra is érvényben maradhatnak. Tilos lesz anonim kriptotárcákat kínálni, hasonlóképpen az anonim bankszámlák tilalmához, melyet a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályok már előírnak. A bizottság indoklása szerint a nagy összegű készpénzfizetések korlátozása megnehezíti a bűnözőknek az illetéktelenül szerzett pénzek tisztára mosását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!