TV műsor

Biztonságpolitikai szakértő: lassan reagált a birminghami támadásra a rendőrség

Terrorizmus, 2020.09.07

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója úgy látja, hogy a vasárnapi birminghami késeléses támadássorozatnál "nem jól vizsgázott" a rendőrség.

A szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában kiemelte: az elkövető ámokfutása 90 percig tartott. Véleménye szerint belső vizsgálatot kell majd lefolytatni, hogy miért reagált ilyen lassan a birminghami rendőrség.

Horváth József közölte: a nyilvánosságra hozott felvételekből nyilvánvaló, hogy afrikai, bevándorló hátterű fiatal az elkövető. Nagy-Britannia az elmúlt években multikulturális világgá alakult, és - mint mondta - az együttélésből, a kultúrák közötti eltérésből olyan kockázatok, problémák fakadnak, amelyek kezelése nagy kihívás elé állítja az országot.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár még tart az elkövető kapcsolatainak feltérképezése, a brit média és a rendőri szervek nem kezelik terrortámadásként az esetet. Ebből a szakértő szerint az érezhető, hogy a politika "rátenyerel" az esetre.

Horváth József beszélt arról is, hogy a kínai negyed és egy homoszexuális bár környékén történt a támadás, ennek alapján - tette hozzá - elképelhető, hogy az erőszakot kisebbségek iránti ellenérzés motiválta.

A közép-angliai Birmingham belvárosában vasárnap késeléses támadássorozat történt, melyben egy 23 éves férfi meghalt, egy 19 éves férfi és egy 32 éves nő életveszélyesen megsérült, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek. A 27 éves elkövetőt hétfőn vették őrizetbe.

Vasárnap a rendőrség és Dominic Raab brit külügyminiszter is azt közölte: nincsenek arra utaló jelek, hogy a támadásnak köze lenne a terrorizmushoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!