Blinken elítélte a terrorizmust és a megtorlást, önmérsékletet kért az Izraelbe érkezése utáni első nyilatkozatában

Terrorizmus, 2023.01.30

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elítélte a terrorizmust és a megtorlást, önmérsékletet kért az Izraelbe érkezése utáni első nyilatkozatában hétfőn.

"Mindenkinek a feszültség enyhítésére, nem pedig a szítására kell törekednie, ez az egyetlen módja az erőszakspirál megállításának, amelynek már nagyon sok izraeli és palesztin esett áldozatul" - jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője, amikor ünnepélyesen fogadták a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

"Az ártatlan életeket kioltó terrorizmus mindenképpen súlyos bűn, de különösen megdöbbentő, ha ez az istentisztelet helyén vagy annak közelében történik. Ezt a leghatározottabban elítéljük" - mondta azzal a terrortámadással kapcsolatban, amelyben hét embert öltek meg egy jeruzsálemi zsinagóga mellett pénteken.

Blinken elítélte az ilyen szörnyű tettek ünneplését, de a bosszúját is, "függetlenül attól, hogy ki és milyen hitű az áldozat". "A bosszú nem megoldás, és a terror megtorlása civileken soha nem indokolható" - tette hozzá.

Izraelben a múlt héten több halálos áldozatot követelő két terrortámadást is elkövettek, ezek miatt a kormány újabb biztonsági intézkedést hozott, valamint már élő szabályok szigorításáról döntött.

A kairói látogatásról érkező Blinken két napig lesz Izraelben. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint tárgyal majd Eli Kohen külügyminiszterrel az iráni nukleáris fenyegetés elleni együttműködésről és a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat terrorszervezetté nyilvánításáról.

Eli Kohen előzetes közleményében megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy "továbbra is elkötelezi magát a regionális stabilitás mellett". Külön megköszönte Blinkennek a terrorizmus egyértelmű elítélését és az Ábrahám Egyezmények megvalósításáért tett erőfeszítéseit.

Az amerikai külügyminiszter Izraelben találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Jichák Hercog államelnökkel és Rámalláhban a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!