Életfogytiglani börtönbüntetést kapott egy meghiúsult terrortámadás gyanúsítottja Franciaországban

Terrorizmus, 2020.11.05

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a párizsi különleges esküdtszék azt az algériai informatikus-hallgatót, aki 2015. áprilisban a Párizshoz közeli Villejuif településen egy keresztény templom ellen tervezett merényletet.

A 29 éves Sid Ahmed Ghlamt terrorista emberölés büntetettében is bűnösnek mondták ki, miután megölt egy nőt egy gépkocsiban,
amelyet a merényletekhez akart ellopni tőle.

A férfi az ítélet szerint leghamarabb 22 év múlva szabadulhat, s mellékbüntetésként a szabadulását követően örökre el kell hagynia Franciaország területét.

Ghlam algériai állampolgár, számítástechnikát tanult Franciaországban, s Párizs egyik peremkerületében, Villejuifben akart támadást végrehajtani egy katolikus templomban. A merényletet egy feltehetően Szíriában tartózkodó emberrel együtt tervezték, akivel üzeneteket váltottak.

A radikalizmusa miatt a francia titkosszolgálatok által nyilvántartott férfit 2015. április 19-én vették őrizetbe, miután véletlenül lábon lőtte önmagát az utcán saját fegyverével. A segítségére kiérkező mentők riasztották a rendőrséget, amely a tervezett iszlamista terrortámadásra utaló dokumentumokat és fegyvereket talált a férfi gépkocsijában és a lakhelyén. A férfi aznap reggel ölte meg a 32 éves Aurélie Chatelain fitneszedzőt egy gépkocsiban, amelyet a merényletekhez akart ellopni.

A párizsi ügyészség szerint Sid Ahmed Ghlam - aki esküt tett az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek - feltehetően Szíriából kapott utasítást arra, hogy terrorszervezetek nevében hajtson végre merényletet. A diák logisztikai segítséget is kapott gépkocsik és fegyverek formájában.

A perben a vádlott végig tagadta, hogy le akarta mészárolni a keresztény híveket. Azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében csak "rájuk akart ijeszteni", s eközben egy tettestársa -, akinek nyomait nem találták meg a nyomozók - véletlenül ölte meg a gépkocsijában a nőt.

A férfi ugyanakkor az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, s azt mondta, hogy "egész életében lelkifurdalása lesz".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!