TV műsor

ET: gyors fellépésre van szükség a pénzmosás elleni küzdelemben

Terrorizmus, 2019.09.25

A megnövekedett kockázatok miatt azonnali és szigorú intézkedéseket kell hozniuk a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen az Európa Tanács tagállamainak  - írta a szervezet szakértői bizottsága szerdán.

Az ET Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) 2018-as éves jelentése hangsúlyozza: a tagállamoknak növelniük kell az ügyészek és bírák tájékozottságát és hatékonyságát a pénzmosáshoz kapcsolódó bűncselekmények és a terrorizmus-finanszírozás megakadályozása érdekében.

Ugyancsak fokozni kell az erőfeszítéseket a modern kori rabszolgasággal, az emberkereskedelemmel és a kényszermunkával összefüggő pénzügyi folyamatok felszámolására.

Elzbieta Frankow-Jaskiewicz, a Moneyval elnöke tudatta: a nemzetközi szabványok betartása az intézkedések hatékonyságának biztosítását jelentik.

A jelentés szerint Magyarország folyamatos lép előre a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelemben, és azért, hogy teljesítse az úgynevezett Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ajánlásait.

A Moneyval februárban kiadott országjelentésében azt írta, hogy Magyarország az úgynevezett fokozott nyomonkövetési eljárás alatt marad, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és az ajánlásoknak való megfelelését ellenőrzi.

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága a tagországok pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni rendszerét, jogalkotását, gyakorlatát, intézkedéseit vizsgálja, értékeli, valamint elősegíti ezen intézkedések fejlesztését, harmonizálását.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérjék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek végrehajtását és érvényesülését az ET tagországaiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!