Európa Tanács: javítani kell a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmen

Terrorizmus, 2021.06.04

Nagy szükség van a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés hatékonyságának fokozására, a vonatkozó normáknak való megfelelés szintje nem kielégítő az Európa Tanács tagállamaiban - jelentette ki Strasbourgban pénteken közzétett jelentésében a 47 tagú szervezet Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval).

Az ET-bizottság 2020-as éves jelentésben megállapította: a tagállamok mérsékelt hatékonyságot mutatnak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány alatt a bűnözők az internet segítségével új módszereket találtak a pénzügyi rendszerrel való visszaélésre a csalárd befektetéseken keresztül a hamis gyógyszerek értékesítésén át a közegészségügyet is érintő közbeszerzések kihasználásáig.

Elzbieta Frankow-Jaskiewicz, a Monevyal elnöke elmondta, a tagországok a koronavírus-járvány ellenére is folytatták jogi és intézményi kereteik fejlesztését a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem érdekében. Ugyanakkor a további erőfeszítések elengedhetetlenek ahhoz, hogy biztosítsák e keretek hatékonyságát a bűncselekmények és a terrortámadások finanszírozására törekvő bűnözők elleni küzdelem sikeréért.

A jelentéstevők pozitív fejleményként említették, hogy az illetékes nemzeti hatóságok közötti nemzetközi együttműködés sokat javult a kölcsönös jogi segítségnyújtás és információcsere révén. A bűnesetek kivizsgálása folyamatának hatékonyság azonban gyenge, a terhelő ítéletek száma alacsony. Igaz ez a terrorizmussal összefüggésben elkövetett bűncselekmények és a fegyverbirtoklás szankcionálására is - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!