TV műsor

Felmérés: a csehek leginkább a terrorizmustól félnek

Terrorizmus, 2020.01.23

A csehek leginkább a nemzetközi terrorizmustól, a szervezett bűnözéstől és a menekültektől félnek - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozta nyilvánosságra honlapján a CVVM  közvélemény-kutató intézet.

A decemberben készült felmérés szerint a megkérdezettek 58 százaléka úgy véli, hogy a világ békéjét és biztonságát jelenleg leginkább a nemzetközi terrorizmus veszélyezteti. A nemzetközi bűnözés az emberek 57 százaléka, míg a menekültválság 54 százalékuk szerint jelent rendkívüli veszélyt.

A terrorizmus mint fő veszélyforrás már évek óta a legnagyobb aggodalmat váltja ki Csehországban. Ugyanakkor tény, hogy míg 2015-ben az emberek 81 százaléka látta a terrorizmusban a legfőbb veszélyforrást, tavaly decemberben arányuk már csak 58 százalék volt. A negyedik helyen szintén évek óta a radikális vallási mozgalmak vannak. Ezeket 48 százalék tartja reális veszélynek.

A CVVM érdekesnek minősítette, hogy az utóbbi évek konjunktúrája ellenére az újabb világgazdasági válságot a csehek 39 százaléka minősítette reális veszélyforrásnak. A másik oldalon a háborút mint lehetséges veszélyt, csak a megkérdezettek 29 százaléka minősítette reálisnak.

A csehek, illetve a cseh társadalom jövőjét az emberek 62 százaléka optimistán szemlélte, csak 32 százalék volt pesszimista, Európa jövőjét pedig 54 százalék látta optimistán, míg 41 százalék pesszimistán. Az optimisták aránya az utóbbi öt év alatt emelkedett - jegyezte meg a CVVM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!