Franciaországban 330 eljárás indult antiszemita cselekmények miatt a Hamász izraeli támadása óta

Terrorizmus, 2023.11.13

Franciaországban 330 eljárást indítottak a hatóságok antiszemita cselekmények és terrorizmus dicsőítése miatt a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én Izraelben elkövetett támadása óta - tudatta hétfőn a francia igazságügyi tárca egy nappal azután, hogy csaknem 200 ezren vettek részt országszerte az antiszemitizmus elleni tiltakozó meneteken.

A belügyminisztérium pénteken közzétett összesítése szerint az elmúlt hónapban 1247 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban, és 539 embert állítottak elő, köztük 154 külföldit. Összehasonlításképpen: tavaly egész évben 436 antiszemita cselekmény történt a hatóságok adatai szerint.

A hétfői közlés szerint eddig húsz esetben hoztak a bíróságok ítéletet.

Az antiszemita cselekmények elkövetői Gérald Darmanin belügyminiszter szerint "gyakran nagyon fiatalok", "sokszor kiskorúak". A párizsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy nyolc tizenévest őrizetbe vettek azzal a Tiktok közösségi oldalra október 31-én feltöltött felvétellel kapcsolatban, amelyen a párizsi metró hármas vonalán utazók közül többen zsidók ellen uszítottak, majd azt kiabálták, hogy "Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!", "Éljen Palesztina!".

Az ügyben terrorizmus dicsőítése, etnikai csoporthoz, nemzethez, fajhoz vagy valláshoz való - valós vagy vélt - tartozás vagy nem tartozás miatti nyilvános sértés, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás vádjával indult eljárás. Amennyiben bebizonyosodik a terrorizmus dicsőítésének bűncselekménye, az elkövetők öt év szabadságvesztéssel és 75 000 eurós pénzbírsággal büntethetők. Nyilvános sértésért a bíróságok hat hónap börtönbüntetést és 22 500 eurós pénzbírságot szabhatnak ki, míg a nyilvános gyűlöletkeltés egy év szabadságvesztést és 45 ezer eurós bírságot von maga után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!