TV műsor

Franciaországban vádat emeltek négy ember ellen a 2016-os normandiai iszlamista papgyilkosság miatt

Terrorizmus, 2020.11.27

Franciaországban vádat emeltek négy ember ellen a 2016-os normandiai iszlamista papgyilkosság miatt - tudtatták pénteken igazságügyi források.

Három feltételezett segítőnek kell különleges esküdtszéki bíróság elé állnia, a negyedik vádlott pedig egy dzsihadista, aki valószínűleg meghalt Irakban.

A normandiai Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray település egyik templomába 2016. július 26-án két, késsel felfegyverzett férfi rontott be a reggeli mise közben a "Daes" szót - az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet korábbi nevének betűszavát - kiáltva. Öt embert - egy papot, két apácát és két hívőt - túszul ejtettek. Három túsz sértetlenül került ki a drámából, egy ember viszont súlyosan megsebesült, a templom idős papjának, Jacques Hamelnak, aki megpróbált ellenállni, pedig elvágták a torkát.

A két 19 éves elkövető nem adta meg magát, ezért a rendőrök agyonlőtték őket. Később az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet azt állította róluk, hogy a katonái voltak.

A merénylet kitervelésével egy feltehetően Irakban 2017-ben megölt francia dzsihadistát, Rachid Kassimot vádolják, akinek a nevéhez más franciaországi terrortámadások is köthetők. A vizsgálóbírók szerint ő buzdította gyilkosságra a két elkövetőt, Adel Kermiche-t és Abdel Malik Petitjeant, instrukciókkal látva el őket és tanácsokat adva a merénylet végrehajtásához a Telegram titkos csevegő rendszeren keresztül.

Három másik embert - Farid K., Yassine S. és Jean-Philippe Steven Jean-Louis - terrorista bűnszövetkezetben való részvétellel vádolnak, és azzal is gyanúsítják őket, hogy tudtak az elkövetők terrorista szándékairól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!