Hárman meghaltak egy merényletben Izraelben

Terrorizmus, 2022.05.05

Hárman meghaltak, ketten súlyosan megsebesültek Izrael középső részén, Eládban egy csütörtök esti terrormerényletben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az első jelentések szerint két terrorista fejszékkel és késekkel támadt a járókelőkre az Izrael középső részén lévő ultraortodox Elád nevű város parkjában a Függetlenség napjának végeztével.

Három, negyven év körüli férfinál az odasiető mentősök megállapították a halál beálltát, egy 60 éves és egy 35 éves sebesültet súlyos, két másikat pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.

Egy jármű elmenekült a helyszínről, s a rendőrség útlezárásokat állított fel a környéken elfogására. Eládtól mintegy három kilométerre található a ciszjordániai határ, a biztonságiak attól tartanak, hogy a merénylőknek sikerült elmenekülni a Palesztin Hatóság fennhatósága alá tartozó területre.

Beni Ganz védelmi miniszter, Aviv Kochávi vezérkari főnök és Omer Barlev belbiztonsági miniszter egyeztetett, miután értesítették őket a történtekről. "Baltákkal voltak. Egy biztonsági őrnek sikerült egy lövést leadni rájuk, és akkor a terrorista fejszével a fejébe vágott, és azt kiabálta, hogy Allah Akbar" - mesélte egy szemtanú a lapnak.

Eran Rotman, a Beilinszon igazgatója közölte, hogy hozzájuk két sérült érkezett súlyos, egyikük kritikus állapotban, éles eszköztől eredő fejsérülésekkel. Újraélesztették, és a további kezelésig elaltatták őket, s jelenleg az életükért küzdenek.

"Egy bátor hadművelet ismét súlyos csapást mér Izraelre és biztonsági rendszerére. A hadművelet a telepesek Al-Aksza mecsetben történő megszállási és inváziós bűncselekményeire való válaszlépés része" - hangoztatta a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője csütörtök este.

Öt nappal ezelőtt a Hamász gázai vezetője, Jahije Szinuár beszédében arra szólította a palesztinokat, hogy hajtsanak végre baltás támadásokat - emlékeztetett a ynet.

"Mindenki készítse elő a puskáját. Akinek nincs puskája, az készítsen elő kést vagy fejszét. Ha vallásháborút akarnak, átléptek minden határt" - mondta Szinuár. A március végén kezdődött, izraeliek elleni terrorhullámban eddig 18 embert öltek meg merénylők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!