Illegális bevándorlás - Migrációkutató Intézet: pszichológiai nyomást akartak gyakorolni a terrortámadások elkövetői

Terrorizmus, 2020.11.08

Kifejezetten a pszichológiai nyomásgyakorlás volt a céljuk a legutóbbi nyugat-európai terrortámadások elkövetőinek - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hozzátette: míg 2015-2017-ben sok helyen követtek el sok áldozattal járó terrorcselekményeket, a későbbiekben ez már "nem sikerült". Az elmúlt hetek támadásai nagyobb médiavisszhangot kaptak, nyilván ez is a volt a céljuk az elkövetőknek. Az ő szempontjukból az is eredmény, ha az általános félelemérzetet ki tudják alakítani Nyugat-Európában - mondta.

Janik Szabolcs szerint felveti a bécsi hatóságok felelősségét is az osztrák fővárosban történt terrorcselekmény, mivel komoly szervezőmunkát, logisztikai hátteret igényelt a lőszerek, a gépkarabély beszerzése a börtönviselt embernek. Az ideológiai háttér, az Iszlám Állam mögöttes jelenléte nem magányos elkövetőre utal, hanem egy nagyon is jól működő "franchise-hálózat" egyik végrehajtójára - mondta az elemző.

Emlékeztetett: a nizzai bazilikában elkövetett támadást pedig egy tunéziai merénylő hajtotta végre, az elkövetőt az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén regisztrálták, majd a jogerős kiutasítási végzése után Franciaországba ment tovább, Tunézia helyett. Véleménye szerint látszik, hogy a bevándorlási rendszer sok sebből vérzik Olaszországban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!