Illegális bevándorlás - Szijjártó: Marokkónak fontos szerepe van a migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben

Terrorizmus, 2021.03.18

Marokkó fontos szerepet játszik a nemzetközi terrorellenes küzdelemben és a vele való együttműködés nagyban segíti az Afrikából Európába irányuló illegális migrációs hullámok feltartóztatását - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter - miután telefonon egyeztetett Neszer Burita marokkói külügyminiszterrel - azt írta: Magyarország továbbra is azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél szorosabban, politikai előfeltételek nélkül működjön együtt az észak-afrikai országokkal az újabb migrációs hullámok megindulásának megelőzése érdekében.

A miniszter elmondta marokkói kollégájának azt is, hogy Magyarország háromszorosára növeli jelenlétét az Európai Unió Száhel-övezeti műveleteiben, annak érdekében, hogy csökkenjen a szubszaharai térségből kiinduló migrációs nyomás.

"Mi mindig is támogattuk a béketeremtést a Közel-Keleten, hiszen ez Európa biztonságát is meghatározza - fogalmazott Szijjár Péter, hozzátéve: ezért örömmel fogadták, hogy 2020 végén Marokkó és Izrael is rendezte a kapcsolatait.

A miniszter azt írta, úgy volt, hogy Neszer Burita marokkói külügyminiszter márciusban Budapestre látogat, de a koronavírus-helyzet miatt telefonon tárgyaltak. Szijjártó Péter megjegyezte: Marokkó első helyen áll Afrikában az oltások tekintetében, nem utolsó sorban azért, mert a keleti vakcinákat is engedélyezik az országban.

Kiemelte: a marokkói külügyminiszterrel mindig jól megértették egymást, mert - mint fogalmazott - "mindketten olyan kormányt képviselünk amelyek patrióta politikát folytatnak, a nemzeti érdekeket helyezik előtérbe, és nem engednek a nemzetközi nyomásgyakorlásnak".

Szijjártó Péter közölte, hogy a marokkói fiatalok továbbra is komoly érdeklődést mutatnak a magyarországi ösztöndíjak iránt, ugyanis a 150 helyre közel 620 diák jelentkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!