Izraeli-palesztin - Cseh államfő: veszélyes lenne az izraeli-palesztin konfliktus kiterjedése

Külföld, 2023.10.30

A cseh államfő szerint veszélyes lenne és a terrorizmus kockázatait rendkívül növelné, ha az izraeli-palesztin konfliktus szélesebb körű, regionális izraeli-arab konfliktussá válna. Petr Pavel hétfőn egy sajtóértekezleten úgy vélekedett: a konfliktus kiterjedése gyorsan megemelné a kőolaj és a kőolajjal összefüggő termékek árát is, amit az egész világ azonnal megérezne.

"Pillanatnyilag közvetlen veszély ugyan minket (Csehországot) nem fenyeget, hiszen a Hamász egyetlen rakétája sem ér el hozzánk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nyugodtak lehetünk. A konfliktus kiterjedésének a veszélye igen nagy" - jelentette ki Petr Pavel hétfőn a közép-morvaországi Olmützben megtartott sajtóértekezleten. Úgy vélte: amennyiben a konfliktusba a palesztin iszlamista Hamászt támogató libanoni síita Hezbollah és a Hezbollahon keresztül Irán is bekapcsolódna, abból "olyan regionális konfliktus jöhetne létre, amelynek globális következményei lennének".

Petr Fiala cseh kormányfő a nemzetbiztonsági tanács néhány napja megtartott ülése után azt mondta: a kormányzat nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek szerint bármiféle csehországi célt terroristaveszély fenyegetne. "Mindezek ellenére a kormány intézkedéseket foganatosított a kockázatosnak minősíthető objektumot és rendezvények biztosítására" - jelentette ki a miniszterelnök.

A cseh elnök hétfőn úgy fogalmazott: amennyiben az izraeli-palesztin konfliktus átváltozik szélesebb körű izraeli-arab konfliktussá, az ösztönzésként hat a világban a radikális és a szélsőséges erőkre. "Ez a kockázat reálisan létezik, ezért nekünk is számolnunk kell vele" - vélte Petr Pavel, aki munkalátogatáson tartózkodik Közép-Morvaországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!