Kiadtak Washingtonnnak két volt dzsihadistát, akik ellen gyilkosságokért és terrorizmus miatt vádat emelnek

Terrorizmus, 2020.10.07

Kiadták Washingtonnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két volt dzsihadistáját, akik ellen halállal végződő túszejtésekért, gyilkosságokért és terrorizmus miatt vádat emelnek - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán.

A tárca hosszas közleményben tudatta, hogy a Beatles néven hírhedtté vált, négytagú terrorcsoport két dzsihadistáját, a 32 éves El Shafee Elsheikh-et and a 36 éves Alexanda Amon Kotey-t szerdán szállítják át az Egyesült Államokba Irakból, miután az Egyesült Királyság megfosztotta őket a brit állampolgárságuktól és hozzájárult a kiadatásukhoz.

A két terroristát Szíriában fogták el 2018 januárjában. London már akkor jelezte, hogy nem ellenzi, ha kiadatásuk után az Egyesült Államokban halálbüntetést kérnek rájuk.

A "Beatles-csoport tagjai - akiket az erős angol akcentusuk miatt neveztek el így - négyen voltak, a vezetőjüket egy szíriai légicsapás során likvidálták, egy negyedik tagjukat pedig Törökországban fogták el és jelenleg is ott őrzik. A terroristák 2012 és 2015 között túszokat ejtettek, áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Brit, japán, olasz, dán, német és amerikai állampolgárok vére tapad a kezükhöz. Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró - akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón-, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

"A vádemelések több évi kemény munka eredményei, hogy igazságot szolgáltathassunk az Iszlám Állam által meggyilkolt amerikai állampolgároknak" - fogalmazott a közleményben William Barr igazságügyi miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: "azt üzenjük a terroristáknak szerte a világban, hogy ha amerikaiakat bántotok, akkor szembe kell néznetek az amerikai fegyverekkel, vagy a csatatéren, vagy az amerikai törvénnyel a bíróságainkon".

"Jó nap a mai és egyben ünnepélyes is" - fogalmazott John Demers, igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója aláhúzta: a vádemelés napja az emlékezés és a részvét napja is. Leszögezte: az FBI szintén elkötelezett, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!