Kisebbségi Jogvédő Intézet: koncepciós per áldozata lett a terrorizmusért elítélt Szőcs Zoltán

Terrorizmus, 2020.09.24

Koncepciós pernek nevezte csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója azt, hogy terrorizmus vádjával elítélték a székelyföldi Szőcs Zoltánt.  

A Brassó megyei törvényszék hétfői ítéletében megváltoztatta az elsőfokú bírósági határozatot, így mégsem szabadulhat a terrorizmus miatt elítélt Szőcs Zoltán. Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója az M1 aktuális csatornán azt mondta, "hihetetlenül aljas indokkal és aljas módszerekkel" ítélték el a két fiatalembert.

Emlékeztetett, a bukaresti bíróság a román szakértők meghallgatása után felmentette őket az alól a vád alól, miszerint bombát akartak robbantani a Kézdivásárhelyre szervezett december 1-jei román nemzeti ünnepségen.

A felmentést azzal is indokolták, hogy a szilveszteri petárdákból nem lehet bombát készíteni - tette hozzá.

A Brassói Bíróság július végén határozott Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről. A határozat ellen azonban fellebbezett az ügyészség, ezért került sor a másodfokú eljárásra. Korábban a törvényszék a Szőcs Zoltánnal együtt elítélt Beke István szabadon bocsátását is elutasította.

Csóti György szerint az ítélet célja, hogy megfélemlítsék az erdélyi magyarokat, hogy ne harcoljanak az autonómiáért és anyanyelvük használatáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!